Zpět na domovskou stránku

Léčivé koření s mnohostranným využitím
- zázvor obecný (Zingiber officinale)

čerstvý oddenek zázvoru obecného (Zingiber officinale)
S takovými zázvorovými oddenky se dnes můžete běžně setkat u obchodníků

Mletý sušený zázvor zná většina z nás - u nás je například neodmyslitelnou kořenící přísadou zabijačkových výrobků a Vánoce bez zázvorek si taky neumíme představit (pravda, jsou dlouho velmi tvrdé, ale ta vůně a chuť je nenahraditelnou součástí krásné tradice). S čerstvým oddenkem jsem se setkala až o mnoho let později, ale i ten si získal naší přízeň a ráda jej používám nejen při přípravě "asijských" pokrmů.

pučící oddenek zázvoru obecného (Zingiber officinale)
Když si koupíte čerstvý oddenek zázvoru, tak se často stane, že začne po určité době pučet.

Původ zázvoru sahá do jižní a východní Asie, kde se již po mnohá tisíciletí používá nejen jako koření, dávající jídlu typickou ostrou chuť a specifické aroma, ale také jako významná součást tradiční čínské a indické medicíny. Snad nejznámější jsou jeho účinky proti žaludeční nevolnosti (a to jak při cestování, tak třeba i v těhotenství). Dále je používán pro podporu trávení, proti nadýmání, při léčbě kašle a rýmy a v době chřipkových epidemií je zázvor vhodnou prevencí.

Asi před čtyřmi lety jsem se seznámila s kandovaným zázvorem, který mám od té doby v misce se sušeným ovocem na psacím stole a pravidelně jej "uždibuji". Má to několik nesporných výhod: nejen že se mi vyhýbají všemožné virózy, ale také se mé misce s ovocem vyhýbají nenechaví mlsouni... on totiž kandovaný zázvor vzhledem připomíná sušený ananas, a když si takový oklamaný mlsoun strčí celý kousek zázvoru do úst, tak většinou nemá daleko k pláči... typická štiplavá chuť dokáže takového nenechavce dost vytrestat.

výhonek zázvoru obecného (Zingiber officinale)
Pokud pučící zázvorový oddenek necháte být objeví se zelený stvol.
Zázvor je i dekorativní rostlina

Zázvor obecný (Zingiber officinale) může být také dekorativní pokojovkou. Není těžké vypěstovat mladou rostlinu. Nicméně, její stébla mohou dorůstat i více než metr a k tomu, aby se zázvoru dařilo potřebuje pořádně velký květináč, pravidelnou zálivku a dostatek světla. Přes léto může být zázvor na zahradě nebo na terase, ale českou zimu venku opravdu nevydrží.

mladá rostlinka zázvoru obecného (Zingiber officinale)
Mladou rostlinku, která nám vyrašila na zázvorovém oddenku můžeme zasadit do běžného zahradnického substrátu.

Vypěstovat si vlastní rostlinu nevyžaduje mnoho úsilí. Prvním krokem je zakoupení pěkného zázvorového oddenku, na kterém jsou patrna klíčeníschopná očka. Takový oddenek můžeme zasadit do substrátu pro pokojovky, do zahradnického substrátu nebo vlhké kokosové drti, mírně zalít, přikrýt igelitovým sáčkem a nechat v teple vyklíčit.
Druhou možností je zabalení oddenku do igelitového sáčku (to se obvykle dělává, když chceme oddenek ještě používat v kuchyni) a po nějaké době se nám objeví nejenom klíčící pupeny, ale také bílé kořínky. Takový pupen pak odlomíme a zasadíme do zeminy a v teple jej necháme růst tak, jako jsem to udělala já tentokrát. Zatím se mladým rostlinkám daří a doufám, že budou i nadále prospívat.

Sice to pomalu to začíná vypadat, že pěstuji jen to, co se dá dát na talíř nebo do hrnku, ale není to až tak úplně pravda... i když ani tentokrát si neodpustím přidat alespoň jeden recept:

Zázvorový čaj s medem
zázvorový čaj s medem
Hrnek zázvorového čaje s medem příjemně zahřeje nejen v zimě, ale také v chladném letním dni.

Hřejivý zázvorový čaj s medem nejen uklidní žaludek, ale také podpoří imunitu a příjemně zahřeje v chladných dnech, například i v době letních ochlazení, jaká nás v posledních týdnech často provází.

Na jeden šálek budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Oloupaný zázvor nakrájíme na tenké plátky nebo na jemné nudličky a vložíme jej do šálku na čaj.
  2. Zázvor v šálku zalijeme vroucí vodou, zamícháme a necháme přikryté asi pět minut odstát.
  3. Osladíme medem podle chuti. Pijeme horké - jeden až dva šálky za den (obvykle před jídlem).

Vychutnáváme si medově štiplavou chuť zázvorového čaje, který nám pomůže rozproudit krev, stimulovat zažívání a podpořit náš organismus v boji proti zákeřným mikroorganismům, jež se nás při změnách počasí chystají potrápit.

Přeji vám dobrou chuť a pevné zdraví!


Autor: Anna Marcinková
© 2009

Datum zveřejnění: 19. 7. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009