Zpět na domovskou stránku

Sváteční snídaně, vydatná svačina nebo sladká tečka

Čas od času se stane, že máme chuť na něco sladkého. Ale zároveň nezapomínáme na to, že by se mělo jednat o zdravé mlsání. A tak vám představím několik našich oblíbených a snadných receptů na sladké pokrmy, které se mohou podávat jako snídaně, když máte chvilku času navíc, nebo vydatná svačina či "pouze" jako "sladká tečka" za lehkým obědem či večeří.

K mým oblíbencům patří palačinky, lívance a omelety všeho druhu. Jejich příprava je rychlá, snadná a pokud jde o dávkování surovin, tak se většinou řídím heslem klasika: "A mnoho-li? Přiměřeně!" (ale pro vás se pokusím sepsat suroviny alespoň v trochu přijatelnějším poměru).

rebarborová omeleta
Omeleta s rebarborou
Omeleta s rebarborou nebo jablky

Sezóna rebarbory je sice již za námi, ale pokud jste si stejně jako já dali v květnu nakrájené stonky do mrazáku, tak teď si můžete připravit následující recept:

Na 4 omelety budete potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. V mléce rozmícháme celé vejce, špetku soli, lžičku cukru, přidáme vločky a necháme chvíli odstát.
  2. Pak přidáme hladkou mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, a vymícháme hladké těstíčko.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme na něj hrst rebarbory (nebo jablek). Zamícháme, posypeme lžičkou cukru, opět zamícháme a zalijeme čtvrtinou těstíčka.
  4. Smažíme z obou stran do růžova. Kdo neumí obracet omelety ve vzduchu, tak pravděpodobně připraví rebarborový trhanec, který pravděpodobně nebude vypadat tak krásně jako omeleta, ale na chuti mu to rozhodně neubere.
  5. Na talíři posypeme vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Můžeme ozdobit kopečkem šlehaného tvarohu nebo šlehačky.

Podáváme s bílou kávou nebo kakaem.



Omelety s jahodovým tvarohem pro velké jedlíky...
Omelety s jahodovým tvarohem

Sezóna jahod už také pomalu končí, ale když jsem o víkendu nasbírala jednu z posledních mističek jahod na naší zahradě, tak jsem neodolala a udělala k odpolední svačině další z našich oblíbených receptů. A už se těším až vyrazíme na borůvky, protože s borůvkovým tvarohem jsou tyto omelety také výborné.

omeleta s jahodovým tvarohem
... a varianta pro "sladkou tečku".
Na 6 omelet budeme potřebovat:
Na jahodový tvaroh budeme potřebovat:
A postupovat budeme následovně:
  1. V mléce rozmícháme vejce a špetku soli.
  2. Přidáme vločky a necháme chvíli odstát.
  3. Pak přisypeme hladkou mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, a vymícháme hladké těstíčko.
  4. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na čtvrtky.
  5. V misce smícháme tvaroh, jogurt, jahody a cukr podle chuti
  6. Na rozehřáté máslo nalijeme čtvrtinu těstíčka a usmažíme z obou stran do růžova.
  7. Na talíři ozdobíme omeletu jahodovým tvarohem a podáváme.

Přeji vám dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2009

Datum zveřejnění: 6. 7. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009