Zpět na domovskou stránku

Recept na velikonoční sekaninu (nádivku) s čerstvými jarními kopřivami

velikonoční sekanina

Velikonoční menu se bez typického velikonočního jídla - sekaniny neobejde, v některých rodinách se jí sice říká nádivka. Obě tyto pochoutky jsou svým složením velmi podobné, jenže tahle se nikam nenadívá, takže to nejspíše nádivka nebude. Představím vám jeden z mnoha receptů, které můžete vyzkoušet.

Ke každému svátku patří typické jídlo. K Velikonocím patří krom velikonočních vajíček, bochánků či mazanců i velikonoční sekanina s čerstvými kopřivami podávaná s bramborem či bramborovým salátem.

Recept

Aby se dobře pamatoval, tak je recept uveden v základním množství na jednoho člověka. Jeho násobky snadno vytvoříte, tak abyste dokázali nasytit všechny své velikonoční hosty. Na jeden plech počítejte tak asi s 600 g uzeného masa.

    Na 100 g uzeného masa připadne
  • 1 rohlík
  • 1 vajíčko
  • 1 stroužek česneku (čínského raději dva)
  • hrstička vypraných mladých kopřiv
  • lžička majoránky
  • špetka pepře
Čerstvé jarní kopřivy jsou důležitou surovinou pro velikonoční sekaninu… …stejně jako pořádný kus uzeného masa Všechny suroviny se smíchají dohromady Na závěr se vmíchá našlehaný sníh z bílků
  Čerstvé jarní kopřivy jsou důležitou surovinou pro velikonoční sekaninu… …stejně jako pořádný kus uzeného masa Všechny suroviny se smíchají dohromady Na závěr se vmíchá našlehaný sníh z bílků
Sekaninu můžete zapéci třeba v zapékací misce
Sekaninu můžete zapéci třeba v zapékací misce

Uzené maso uvařte a ve vývaru namáčejte rozkrájené rohlíky. Vody pod masem musí být právě tolik, tak aby pak rohlíky všechen vývar vypily. Uvařené maso buď nadrobno nakrájejte (nebo umeleme), smíchejte ho se žloutky a rozmočenými rohlíky, do kterých jste mezitím přidali rozetřený česnek, nadrobno nasekané čerstvé kopřivy a okořenili tuto směs majoránkou a pepřem. Ze zbývajících bílků vyšleháte sníh, který na závěr vmícháte do směsi, kterou navrstvíte na plech vymazaný máslem a jemně posypaný strouhankou. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi hodinu.

Přeji vám dobrou chuť!


Autor: Ota Beran
© 2011

Datum zveřejnění: 5. 4. 2011