Zpět na domovskou stránku

Vitaminy po celý rok - řeřicha setá (Lepidium sativa)

řeřicha setá (Lepidium sativa)
Sáčky se semínky řeřichy seté (Lepidium sativa) lze koupit takřka všude, kde prodávají semena.

Vitaminy jsou pro lidský organismus nezbytné. Nejedna studie již prokázala, že tím nejlepším způsobem, jak je svému organismu dodat, je konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Jenže, kde sehnat v tuto roční dobu něco opravdu čerstvého? Jeden z bohatých zdrojů vitaminů a minerálních látek si můžete kdykoliv sami vypěstovat. V následujících řádcích si přečtěte nejen pár zkušeností z pěstování, ale také z využití v kuchyni.

Jednou z rostlin, kterou zvládne pěstovat snad úplně každý, je řeřicha. Řeřicha setá (Lepidium sativa) patří mezi brukvovité (Brassicaceae), díky čemuž lze vysvětlit její štiplavou chuť. Krom výrazné chuti se v řeřiše nachází i množství vitaminů (např. vitamin C, vitamin E a beta-karoten) a minerálů. Řeřichu není vhodné tepelně upravovat, proto se používá především ve studené kuchyni, nebo k dozdobení polévek, příloh či teplých pokrmů těsně před podáváním.

řeřichu setou můžeme vysévat postupně
Pokud budete vysévat řeřichu postupně, tak získáte pravidelný přísun čerstvých vitaminů.
Jak řeřichu pěstovat?

Obrovskou výhodou řeřichy seté je, že ji lze s minimálním úsilím pěstovat po celý rok v bytě. Co je k tomu potřeba? Nižší kelímek nebo miska - výška se mi osvědčila kolem 4 cm a velikost záleží na tom, kolik řeřichy budete chtít vypěstovat. Je třeba počítat s tím, že jakmile doroste je třeba ji sklidit a použít.

Dále je potřeba substrát k pěstování. Snad nejčastějším doporučovaným způsobem je pěstování bez zeminy, například na kousku vlhké vaty nebo i na filtračním papíru, papírovém ubrousku atp. Samozřejmě, že to jde, ale problémem tohoto způsobu pěstování je udržení odpovídající vlhkosti - rostlinky nemohou stát ve vodě a velice rychle dokáží v pokojové teplotě úplně uschnout (zejména pokud jsou v blízkosti ústředního topení). Není pak výjimkou, že při použití nízké vrstvy materiálu máte večer pěkné zelené rostlinky a ráno poměrně nevzhledné "seno".

Co je tedy na pěstování lepší? Mně se osvědčila buď vyšší vrstva vaty (cca 1,5 až 2 cm po namočení) nebo ještě lépe kombinace perlitu a vaty (nebo kruhového kosmetického tamponku). Do nádobky vysoké zhruba 3 až 4 cm nasypeme asi do dvou třetin perlit a na povrch položíme vatu. Dále zalijeme vodou, pro počáteční nabobtnání semen je třeba, aby byla vata zcela namočena.


A do třetice, potřebujeme semínka řeřichy seté. Ta lze koupit takřka všude, kde jsou semena prodávána. Semínka poměrně hustě vysijeme na povrch vaty a lehce přitlačíme, aby se zcela namočila. Při teplotě kolem 20 až 23 stupňů Celsia začnou klíčit během dvou dnů. Když chceme řeřichu sklízet v pravidelných odstupech, tak ji vyséváme postupně - my ji obvykle vyséváme s jednodenním odstupem. A přibližně po týdnu narostou do výšky zhruba 5 cm, kdy je můžeme sklidit - sestřihneme rostlinku blízko substrátu a použijeme.

K čemu řeřichu použít?

Štiplavou řeřichu můžeme při přípravě pokrmů použít velice jednoduše. Po ustřižení ji buď nasekáme ostrým nožem nebo nastříháme na drobno. Řeřichu tepelně neupravujeme, takže její využití je především ve studené kuchyni nebo při zdobení teplých pokrmů těsně před podáváním. Úplně nejjednodušším využítím, které má moc rád můj syn, je nastříhanou řeřichou posypat chléb s máslem. Řeřichou můžeme posypat v podstatě jakýkoliv obložený chléb nebo "svačinovou bagetku". Také jí můžeme použít při přípravě pomazánek - já mám ráda například tvarohovou s řeřichou. A nebo s ní můžeme před podáváním posypat polévku nebo třeba vařené brambory... fantazii se rozhodně meze nekladou. Doufám, že se mi brzy podaří sem pár konkrétních receptů přidat.

Přeji úspěšné pěstování a dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2011

Datum zveřejnění: 6. 3. 2011


Zpět na domovskou stránku
TOPlist