Zpět na domovskou stránku

Ředkvička setá (Raphanus sativus) - vynikající a zdravá zelenina

Ředkvička setá (Raphanus sativus)

„Chvála ředkvičce!“ Chce se mi vykřiknout o jednom z mých oblíbených druhů chutné zeleniny. Její vynikající chuťové vlastnosti se plně snoubí s jejími zdraví prospěšnými účinky, což v lidské stravě nebývá tak časté. Obyčejně, co je zdravé, není příliš dobré, anebo naopak. Určitě nejen proto si ředkvičky zaslouží, abyste si o nich přečetli pár řádků. Třeba je potom budete vysévat častěji a konzumovat ještě raději než dosud.

Ředkvička setá (Raphanus sativus) je kořenovou zeleninou pocházející odkudsi z východu. Kdy a kde ji lidé začali pěstovat, se přesně neví. Ale jistojistě víme, že naše babičky a prababičky už ji pěstovaly. Nejspíše si všimly i jejích blahodárných účinků na lidské zdraví.

Ředkvičkový záhon před sklizní
Ředkvičkový záhon před sklizní
Ředkvička neobsahuje jen vitamíny

Účinky ředkviček na lidské zdraví netkví jen v obsahu zdraví prospěšných vitamínů, hlavně ze skupiny B a kyseliny askorbové (vitaminu C), provitamínu A (karotenu) a kyseliny listové, ale i v obsahu dostupných minerálních látek jako je selen, nebo třeba draslík a vápník, které jsou v ředkvičkách ve vyváženém poměru. Díky všem těmto látkám je možno říci, že ředkvičky zlepšují celkovou obranyschopnost, působí příznivě na krvetvorbu, na činnost srdce, nervovou soustavu, kostru i zrak. Není snad v lidském těle orgánu, na který by ředkvičky nepůsobily příznivě. Snad jen jako afrodisiakum bych je příliš nedoporučil. Ne snad proto, že by jako afrodisiakum nepůsobily, ale sirné silice obsažené v ředkvičkách jsou ještě nějakou dobu po konzumaci cítit z dechu, což nemusí být každému příjemné. Ale zase působí ve střevech bakteriostaticky a navíc tlumí i výskyt plísní v trávenině. Pokud bych měl vzpomenout další příznivé účinky tak určitě vláknina z ředkviček zlepšuje peristaltiku střev. Ředkvičky umí uvolňovat hleny při katarech horních cest dýchacích a spolupůsobí při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vzhledem k minimálnímu obsahu energie (cca 80 kJ ve 100 g) s nimi nezkazíte ani žádnou redukční dietu.

Některé bulvy ředkviček mohou dosáhnout až 20 cm délky
Některé bulvy ředkviček mohou dosáhnout až 20 cm délky
Jak a kde pěstovat ředkvičky

Nejběžnějším způsobem je záhonové pěstování s přímým výsevem do řádků. Ředkvičky je možno i rychlit fóliových krytech, pařeništích či sklenících. Výhodou je sice o něco kratší vegetační doba, ale kdo si počká, ten se dočká i na záhoně venku. A vzhledem k délce, či spíše krátkosti vegetační doby od výsevu do sklizně cca jeden měsíc, můžeme ředkvičky vysévat postupně už od března až do září, abychom celé léto až do podzimu měli dostatek suroviny pro chutné a zdravé saláty.

Pohled do přepravky slibuje spoustu výborného salátu
Pohled do přepravky slibuje spoustu výborného salátu

Ředkvičky jsou na půdní poměry nenáročné, stačí jim lehčí záhřevná půda na dobře zpracovaném záhonu. Pokud jste do něj na podzim zaryli dobře uleželý kravský hnůj, máte o dostatečné zásobení živinami vystaráno. Před výsevem stačí půdu uhrábnout hráběmi a je možno vysévat do řádků cca 20 cm vzdálených. Důležité je pravidelné zavlažování a dostatek slunce. Pro pěstování si můžete zakoupit semena mnoha odrůd s různými vlastnostmi, ať už jde tvar bulviček, či palčivost jejich chuti. Je třeba nezapomenout na včasnou sklizeň, jinak ředkvičky začnou vybíhat do květu a dřevnatět.

Ředkvičkové recepty

Ředkvičky mají největší uplatnění především v salátech. Je možné je i vařit, dusit a použít třeba do ředkvičkového leča, ale největší obsah vitamínů a zdraví prospěšných látek se nachází v čerstvě vytržených ředkvičkách. Dají se jíst jen tak bez ničeho, nebo jen trošičku posolit a přikusovat třeba chleba s máslem. S přidáním nakrájené cibule, jogurtu, kyselého mléka, balzamikového octa, pažitky, dalších druhů zeleniny je možno vytvářet celou škálu chutí různých salátů, kdy se fantazii naprosto meze nekladou. Výborná je taková salátová příloha k tradičním letním grilovačkám, kterým dodává ten potřebný chutný a zdravý rozměr.

Dobrou chuť a ředkvičkám zdar!


Autor: Ota Beran
© 2011

Datum zveřejnění: 19. 6. 2011


Zpět na domovskou stránku
TOPlist