Zpět na domovskou stránku

Recepty na využití rebarborových řapíků


Krom receptu, který jste mohli najít u článku Rebarbora - zelenina nebo ovoce?, vám na této stránce nabízím ještě další tři recepty na koláče... a mezi recepty na palačinky a omelety najdete další způsob, jak s rebarborou naložit.


Jednoduchý rebarborový koláč

Když nemáme moc času, tak je tento koláč ideálním řešením, protože na jeho výrobu potřebujeme jen asi půl hodiny.

Jednoduchý práškový koláč s rebarborou

Na jeden plech budeme potřebovat:

  • 4-6 řapíků rebarbory (podle velikosti)
  • 250 ml polohrubé pšeničné mouky
  • 250 ml celozrnné pšeničné mouky
  • hrst jemných ovesných vloček (nemusí být)
  • 250 ml cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje (nebo rozpuštěného másla)
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • mletá skořice a vanilkový cukr
  • tuk a hrubá mouka nebo strouhanka na plech

Postupovat budeme následovně:

  1. Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky.
  2. Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou - nebo plech vyložíme papírem na pečení. Zapneme troubu na 180 stupňů.
  3. V míse smícháme obě mouky, vločky, prášek do pečiva a cukr.
  4. Pak přidáme mléko, vejce a olej a vše dobře promícháme.
  5. Těsto nalijeme na připravený plech, poklademe nakrájenou rebarborou, posypeme trochou skořice a vanilkovým cukrem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě do růžova - upečení můžeme také vyzkoušet s pomocí špejle (zapíchneme ji do koláče a pokud je po vytažení čistá, tak je koláč upečen).

Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na díly a podáváme k odpolední kávě nebo kakau.


Drobenkový koláč s tvarohem a rebarborou

Jestliže máme asi tak hodinku, můžeme si udělat trošku komplikovanější drobenkový koláč

Drobenkový koláč s tvarohem a rebarborou
Na drobenku budeme potřebovat:Na náplň si připravíme:
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • půl prášku do pečiva
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • 4-6 řapíků rebarbory
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr

Postupovat budeme následovně:

  1. Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky.
  2. Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou - nebo plech vyložíme papírem na pečení. Zapneme troubu na 180 stupňů.
  3. Do mísy dáme mouku, vločky, prášek do pečiva, cukr, máslo, žloutek a mléko a vypracujeme drobenku.
  4. Ve druhé míse promícháme tvaroh, cukr a vejce.
  5. Polovinu drobenky rozložíme na připravený plech, potřeme ji tvarohovou náplní a posypeme nakrájenou rebarborou, kterou posypeme jedním vanilkovým cukrem.
  6. Překryjeme druhou polovinou drobenky a dáme do předehřáté trouby upéct do růžova.

Po upečení necháme koláč na plechu úplně vychladnout, jinak se špatně krájí a podává. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na díly a podáváme.

... a do třetice


Kynutý koláč s tvarohem a rebarborou

Pokud máte čas na přípravu kynutého těsta, pak si určitě vyzkoušejte tento recept.

Kynutý koláč s tvarohem a rebarborou
Na těsto budeme potřebovat:Na náplň a drobenku si připravíme:
  • 250 g polohrubé pšeničné mouky
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • půl sáčku instantních kvasnic
  • 1 žloutek
  • 250 ml mléka
  • sůl, citronová kůra
  • 4-6 řapíků rebarbory
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 šálek hrubé mouky
  • půl šálku jemných ovesných vloček
  • 1 šálek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 1 lžička skořice

Postupovat budeme následovně:

  1. Do poloviny vlažného mléka zamícháme kvasnice, dvě lžíce mouky a lžíci cukru a necháme vzejít.
  2. V míse smícháme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutek, špetku soli a citronové kůry se zbytkem mléka a vzešlým kváskem.
  3. Vypracujeme hladké těsto. Mísu překryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout, až se objem těsta zdvojnásobí.
  4. Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kousky.
  5. Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem nebo plech vyložíme papírem na pečení. Zapneme troubu na 180 stupňů.
  6. Ve druhé míse smícháme tvaroh, cukr a vejce.
  7. Drobenku připravíme z hrubé mouky, vloček, cukru, másla a skořice.
  8. Vykynuté těsto rozprostřeme na připravený plech, potřeme je tvarohovou směsí, poklademe kousky rebarbory, které můžeme ještě trochu posypat cukrem, a posypeme drobenkou.
  9. Pečeme v předehřáté troubě do růžova

Upečený koláč necháme na plechu zchladnout, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na díly a podáváme.

Přeji dobrou chuť!

A ještě něco navíc... jeden recept nejen do remosky.


Autor: Anna Marcinková
© 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009