Zpět na domovskou stránku

Polévky pro každé roční období


Fazolová smetanová
talíř fazolové polévky zasytí i zahřeje
Vydatná fazolová polévka může být i samostatným pokrmem
malé bílé fazole
Fazole mohou být malé bílé...
Pro dvě osoby budete potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Fazole (pokud nepoužíváme předvařené) alespoň na 12 hodin namočíme do jednoho litru vody. Po této době vodu slijeme a napustíme novou. Přidáme dva bobkové listy a špetku tymiánu a vaříme do měkka. Pokud používáte fazole předvařené, postupujte při jejich vaření podle návodu na obalu.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme na sádle (másle nebo oleji).
  3. K cibuli dáme na brambory nakrájené na středně velké kousky, zalijeme půl litrem vody (můžeme použít i kostku zeleninového bujónu), přidáme sůl, pepř a špetku mletého kmínu a vaříme, až jsou brambory téměř měkké. Pak přisypeme fazole.
  4. Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku, za stálého míchání vlijeme do polévky a vaříme asi deset minut.
  5. Na závěr můžeme okyselit několika lžícemi octa a vmíchat hrst nasekaného kopru.
  6. Na talíři dozdobíme kroužky pórku nebo jarní cibulky, nasekanou petrželkou nebo koprem

Plánujete-li tuto polévku jako samostatný pokrm, tak jsou vhodným doplněním topinky s česnekem (ale pouze pokud neplánujete v blízké době nějakou společenskou akci) nebo placky (bramborové, škvarkové, zelníky...).


Krémová bramborová s hráškem a kukuřicí
krémová bramborová polévka pro jarní nebo podzimní dny
Polévku můžeme ozdobit řeřichou, petrželkou nebo řasou nori
Pro dvě osoby budete potřebovat
A takhle budeme postupovat
  1. Oloupeme zeleninu. A vše nakrájíme na menší kousky.
  2. Rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibulku, pak přidáme mrkev a pórek a asi minutu smažíme.
  3. Přidáme brambory, kávovou lžičku soli, půl lžičky mletého pepře a špetku mletého kmínu, promícháme, zalijeme asi půl litrem vody a asi patnáct minut vaříme (podle velikosti bramborových kousků) do měkka.
  4. Rozmixujeme do hladkého krému. Vsypeme hrášek a kukuřici a povaříme ještě asi pět minut.
  5. Na talíři odzobíme sekanými bylinkami nebo vločkami řasy nori

Zamýšlíte-li polévku, jako samostatný pokrm, pak jsou dobrou přílohou špenátové palačinky.

Přeji dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009