Zpět na domovskou stránku

Recepty na sladké i slané palačinky, placky a tomu podobné


Kosmatice
květenství bezu černého (Sambucus nigra)
Květenství bezu černého (Sambucus nigra) mohou být využita i k přípravě pokrmů.
Pro dvě osoby budete potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Bezová květenství opláchneme vodou a osušíme.
  2. V misce umícháme z vajec, mouky, mléka, oleje a špetky soli hladké těstíčko.
  3. Ve vyšší pánvi zahřejeme tuk na smažení.
  4. Do těstíčka namočíme květenství, vložíme do oleje a smažíme po obou stranách do zlatova. (Aby květenství dobře držela pohromadě, tak stopky odstříháme v pánvi až před obracením.)
  5. Osmažená květenství vyndáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytek tuku

Kosmatice můžeme podávat buď "na slano" s vařeným bramborem a zeleninovým salátem nebo "na sladko" sypané moučkovým cukrem se skořicí a s bílou kávou (meltou).


Omelety s jahodovým tvarohem

Omelety s jahodovým tvarohem pro velké jedlíky...
Na 6 omelet budeme potřebovat:
omeleta s jahodovým tvarohem
... a varianta pro "sladkou tečku".
Na jahodový tvaroh budeme potřebovat:
A postupovat budeme následovně:
  1. V mléce rozmícháme vejce a špetku soli.
  2. Přidáme vločky a necháme chvíli odstát.
  3. Pak přisypeme hladkou mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, a vymícháme hladké těstíčko.
  4. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na čtvrtky.
  5. V misce smícháme tvaroh, jogurt, jahody a cukr podle chuti
  6. Na rozehřáté máslo nalijeme čtvrtinu těstíčka a usmažíme z obou stran do růžova.
  7. Na talíři ozdobíme omeletu jahodovým tvarohem a podáváme.

Omeleta s rebarborou nebo jablky
rebarborová omeleta
Omeleta s rebarborou
Na 4 omelety budete potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. V mléce rozmícháme celé vejce, špetku soli, lžičku cukru, přidáme vločky a necháme chvíli odstát.
  2. Pak přidáme hladkou mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, a vymícháme hladké těstíčko.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme na něj hrst rebarbory (nebo jablek). Zamícháme, posypeme lžičkou cukru, opět zamícháme a zalijeme čtvrtinou těstíčka.
  4. Smažíme z obou stran do růžova. Kdo neumí obracet omelety ve vzduchu, tak pravděpodobně připraví rebarborový trhanec, který pravděpodobně nebude vypadat tak krásně jako omeleta, ale na chuti mu to rozhodně neubere.
  5. Na talíři posypeme vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Můžeme ozdobit kopečkem šlehaného tvarohu nebo šlehačky.

Podáváme s bílou kávou nebo kakaem.


Špenátové palačinky
Špenátové palačinky jsou dobrou přílohou i samostatným pokrmem
Špenátové palačinky jsou dobrou přílohou i samostatným pokrmem
Pro dvě osoby budete potřebovat:
Na zamíchání těsta i jeho dávkování na pánev se osvědčila odměrka
Na zamíchání těsta i jeho dávkování na pánev se osvědčila odměrka.
Palačinky smažíme v rozpáleném tuku
Palačinky smažíme v rozpáleném tuku
A takhle budeme postupovat:
  1. Ovesné vločky vsypeme do vhodné nádoby, zalijeme teplou vodou a necháme asi deset minut bobtnat.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme ji k namočeným vločkám.
  3. Vmícháme špenát (který může být nahražen na jemno sekanými spařenými kopřivami) a jedno vejce. Hladkou moukou "doladíme" těstíčko, které nesmí být příliš tekuté, ale půjde dobře roztírat v pánvi.
  4. Podle chuti osolíme a opepříme. A můžeme přidat špetku majoránky a dva prolisované stroužky česneku.
  5. Na pánvi zahřejeme tuk, vlijeme přiměřené množství těstíčka a smažíme do zlatova po obou stranách.

Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k polévkám nebo masovým směsím.

Přeji dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009