Zpět na domovskou stránku

Recepty na sirupy a studené nealkoholické nápoje


Sirup z bezových květenství
květenství bezu černého (Sambucus nigra)
Květenství černého bezu můžete použít k přípravě výborného sirupu.
Na dva litry sirupu budeme potřebovat:
  • 20 květenství bezu černého
  • 2 kg cukru krystal
  • asi 50 g kyseliny citrónové
  • šťávu ze dvou citronů
A takhle budeme postupovat:
  1. Květenství (nejlépe čerstvě rozvitá, ale hlavně netrhaná po dešti) bezu černého necháme vyluhovat 24 hodin v jednom litru studené převařené vody.
  2. Cukr svaříme s litrem vody a necháme vychladnout.
  3. Přecezený výluh smícháme s cukerným roztokem, přidáme kyselinu citronovou a citronovou šťávu.
  4. Důkladně promícháme, aby se kyselina citronová rozpustila.
  5. Výsledkem je lahodný sirup, který naplníme do čistých lahví a uchováváme v chladu a temnu.

Pro přípravu osvěžujícího nápoje přidáme sirup (v množství dle chuti) do studené vody a užíváme si jeho jedinečnou chuť i vůni.


Mátová minerálka
lodyhy máty peprné (Mentha piperita) s listy obsahujícími velké množství mentolu
Takové dvě lodyhy máty peprné stačí k ochucení jednoho a půl litru vody.
Na 1,5 litru budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Do lahve s vodou vložíme omyté mátové lodyhy
  2. Láhev uzavřeme a protřepeme
  3. Necháme hodinu odstát a během této doby můžeme znovu několikrát protřepat (používáte-li perlivou vodu, tak si nevyžeňte všecky bublinky)
  4. Podáváme dobře chlazené

A jelikož jde o bylinný výluh, se specifickými účinky na lidský organismus (jak jsem psala v krátkém článku), tak to s jeho popíjením nepřeháníme a spokojíme se s tím, že jím nahradíme nejvýše třetinu nápojů v pitném režimu.


Zázvorový čaj s medem
zázvorový čaj s medem
Hrnek zázvorového čaje s medem příjemně zahřeje nejen v zimě, ale také v chladném letním dni.
Na jeden šálek budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Oloupaný zázvor nakrájíme na tenké plátky nebo na jemné nudličky a vložíme jej do šálku na čaj.
  2. Zázvor v šálku zalijeme vroucí vodou, zamícháme a necháme přikryté asi pět minut odstát.
  3. Osladíme medem podle chuti. Pijeme horké - jeden až dva šálky za den (obvykle před jídlem).

Vychutnáváme si medově štiplavou chuť zázvorového čaje, který nám pomůže rozproudit krev, stimulovat zažívání a podpořit náš organismus v boji proti zákeřným mikroorganismům, jež se nás při změnách počasí chystají potrápit.

Přeji dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009