Zpět na domovskou stránku

Recepty na slané koláče a pečivo


Nivové uzlíky
nivové uzlíky z lístkového těsta
Na cca 25 uzlíků budeme potřebovat:
A takto budeme postupovat:
  1. Těsto rozválíme jako v předešlých receptech.
  2. Polovinu těsta (podél delší strany) posypeme rozdrobenou nivou a sekanými ořechy.
  3. Přes náplň přehneme druhou polovinu těsta a opět rozválíme.
  4. Nakrájíme na proužky široké 1,5 až 2 centimetry a uvážeme uzlíky.
  5. Uzlíky naskládáme na plech vypláchnutý studenou vodou nebo vyložený papírem na pečení.
  6. Uzlíky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí.
  7. V troubě vyhřáté na 250 stupňů pečeme do růžova.

Sýrové tyčinky
tyčinky z lístkového těsta se sýrem
Na cca 25 tyčinek budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Lístkové těsto rozválíme na tenký obdélník
  2. Na polovinu těsta (podél širší strany) rozdělíme strouhaný sýr, posypeme několika špetkami zvoleného koření.
  3. Polovinu bez sýra přehneme na polovinu se sýrem a opatrně opět rozválíme na obdélník. Když se nám objeví bubliny a nespojená místa, tak nezoufejte... vytvořit tyčinky bude sice o něco pracnější, ale výsledném pochutnání to poznat nebude.
  4. Obdélník těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem a hrubou solí.
  5. Nakrájíme nožem nebo rádýlkem tyčinky široké asi 1,5 cm, ty přeneseme na plech vypláchnutý studenou vodou nebo vyložený papírem na pečení. Před uložením na plech z nich můžeme vytvořit spirály.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 250 stupňů do růžova.

Sýrovo-šunkové roládky
sýrovo-šunkové roládky z lístkového těsta
Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Lístkové těsto rozválíme na tenký obdélník.
  2. Podélně rozdělíme na 4 pruhy.
  3. Plátky šunky rozřízneme na polovinu, ze sýra nakrájíme dlouhé hranolky, z papriček uděláme tenké proužky.
  4. Na polovinu těstového pruhu naskládáme podél delší strany šunku, sýr a papričky.
  5. Utvoříme dlouhé rolády (okraj pečlivě přitiskneme), které nakrájíme na cca jeden a půl centimetrová kolečka.
  6. Narovnáme na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 250 stupňů pečeme do růžova.

Špenátový (pórkový) koláč
koláč se špenátem nebo s pórkem může být samostatným pokrmem nebo doplněním polévky či zeleninového salátu
Koláč se špenátem nebo s pórkem může být samostatným pokrmem i přílohou.
Pro 4-6 osob budeme potřebovat:

Na kynuté těsto:

Na náplň koláče:

  • 350 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g polohrubé kukuřičné mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 250 ml mléka
  • půl sáčku instantních kvasnic
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 5 lžic oleje
  • 60 g sádla
  • 150-300 gramů špenátových listů (nebo 300 g pórku)
  • jednu větší cibuli nebo 3 jarní cibulky
  • 50 g anglické slaniny nebo jednu nožičku klobásy (nemusí být)
  • 100 g tvrdého sýra (dle chuti - gouda, eidam, niva)
  • 250 ml smetany na vaření (chcete-li si dopřát, tak smetany ke šlehání)
  • 4 vejce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postupovat budeme následovně:

  1. V misce smícháme dvě lžíce hladké mouky, kvasnice, cukr a 50 ml vlažného mléka.
  2. Přikryjeme a necháme na teplém místě vzejít.
  3. Do mísy vsypeme mouku a vločky a promícháme se špetkou soli.
  4. Ve vlažném mléce rozmícháme vejce a vlijeme do mouky.
  5. Přidáme olej, rozpuštěné sádlo a vzešlý kvásek.
  6. Vymícháme těsto. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až se objem těsta zdvojnásobí.

V době, kdy nám těsto kyne si připravíme náplň:

  1. Omyté špenátové listy vložíme do vroucí vody, zamícháme a ihned scedíme. Použijeme-li pórek, stačí jej nakrájet na kolečka
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemnější půlkolečka (jarní cibulku na kolečka).
  3. Slaninu nebo klobásu nakrájíme na kostičky nebo tenké proužky.
  4. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
  5. Do smetany vmícháme vejce, sůl, pepř a špetku strouhaného muškátového oříšku.

A můžeme přistoupit k dokončení:

  1. Troubu předehřejeme asi na 180 stupňů.
  2. Dva plechy vyložíme papírem na pečení (nebo vymažeme sádlem).
  3. Těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme placku o síle asi půl centimetru s vyšším (asi dvoucentimetrovým) okrajem, aby nám nevytekla smetanovo-vaječná "zálivka".
  4. Na těsto narovnáme špenát (nebo pórek), zasypeme cibulí, slaninou, sýrem a vše zalijeme smetanou s vajíčky
  5. Plechy s koláčem vložíme do střední části předehřáté trouby.
  6. Pečeme dvacet až třicet minut - až okraj těsta získá medově hnědou barvu, smetanová zálivka ztuhne. V horkovzdušné troubě je možné péct oba koláče najednou.

Po upečení necháme koláče chvilku chladnout na plechu a nakrájíme na jednotlivé kousky. Můžeme podávat jako samostatný pokrm, přílohu k polévce nebo se zeleninovým salátem.

Přeji dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009