Zpět na domovskou stránku

Ochutnáte s námi? Aneb což takhle dát si hlemýždě?

hlemýždí nohy v solném nálevu
Maso achatin (Achat-snails) v solném nálevu po vysypání z plechovky.

Když jsme začali chovat hlemýždě, tak jsme jako dárek dostali konzervu hlemýžďů ve slaném nálevu. Nejednalo se sice o některý ze známých "konzumních druhů" Helix aspersa maxima nebo Helix pomatia, ale o tzv. Achat-snails, což je vlastně jedno z pojmenování pro velkého afrického hlemýždě patřícího k rodu Achatina, jehož zástupci jsou k vidění v mnoha českých "hobby chovech".

Dlouho jsme kolem té konzervy obcházeli a netroufali si ji otevřít, ale nakonec přišel ten vhodný okamžik, kdy i na ni došlo. Nemohli jsme přece přivítat návštěvu na "hlemýždí farmě", aniž bychom nabídli něco stylového k zakousnutí. Co na tom, že to nebude stejný druh hlemýžďů...

A tak jsem pár dní před plánovaným setkáním otevřela tu "tajuplnou" konzervu. Při pohledu na černé nohy šneků jsem se snažila vzpomenout si, co že by mi to tak mohlo připomínat... no, řekněme, že to vypadá trochu jako mušle. I když typický tvar šnečí nohy se přehlédnout nedá. Nevonělo to nijak zvlášť příjemně... inu, jako jakékoliv jiné maso v solném nálevu.

Dlouho jsem se přesvědčovala k tomu, abych ten nevábně vypadající kousek dala do úst, ale nemohla jsem přece vařit s něčím, o čem nevím, jak to vlastně chutná. Nakonec jsem se odhodlala... konzistence připomínala vařená kuřecí játra, chuť byla nevýrazná a mezi zuby mi zaskřípal písek (nebo kousek ulity). Takže první dojem nic moc...

Co tedy s nimi? Nezbývalo než sáhnout po vhodném koření a vydat se za novým dobrodružstvím! Z jedné konzervy jsem připravila následující tři speciality.

Šnečí rohlíčky
rohlíčky z lístkového těsta se šneky
Uvnitř rohlíčku z lístkového těsta se skrývá měkké hlemýždí maso.

Nejdříve jsem sáhla po balíčku lístkového těsta a směsi provensálského koření. Výsledkem byly malé nadýchané rohlíčky s příjemnou vůní.

Na cca 20 rohlíčků budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Těsto rozválíme na obdélník, překrojíme na dva dlouhé pásy a ten každý na cca 10 trojúhelníčků.
  2. Na širokou stranu každého trojúhelníku položíme šnečí nohu a posypeme špetkou provensálského koření.
  3. Vytvoříme rohlíčky, které dáme na plech vypláchnutý studenou vodou nebo vyložený papírem na pečení.
  4. Rohlíčky můžeme potřít rozšlehaným vejcem a posypat sezamovým nebo lněným semínkem.
  5. V troubě předehřáté na 250 stupňů pečeme do růžova.
Šnečí roládky
šnečí roládky smažené v těstíčku
Uvnitř šunkovo-slaninové roládky se opět skrývá šnek.

Jako druhá přišla na řadu šunka, anglická slanina a kořeněné těstíčko. Tyto jednohubky zmizely z talířů nejdříve.

Na přípravu 20 kousků budete potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Plátky šunky a anglické slaniny rozkrojíme podélně na dvě poloviny.
  2. Vezmeme proužek šunky, na něj položíme proužek slaniny, šneka a špetku provensálského koření.
  3. Zabalíme roládku, kterou spíchneme párátkem.
  4. V misce rozmícháme vejce, olej a pivo. Osolíme a opepříme a vmícháme tolik hladké mouky, aby vzniklo těstíčko, které dobře obalí roládky, ale nebude z nich příliš stékat.
  5. V kastrůlku rozehřejeme vyšší vrstvu oleje nebo sádla - je třeba, aby roládky byly při smažení ponořené.
  6. Roládky namáčíme v těstíčku (dáváme pozor, aby nám nespadly z párátek) a smažíme v oleji do růžova.
Omeletkové šnečí jednohubky
omeleové šnečí jednohubky s křenem
Omeleové šnečí jednohubky s křenem.

Na závěr jsem se musela rozhodnout, co se zbytkem šneků a těstíčka. A tak vznikly šnečí omeletky.

Na 2 omeletky budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Všechny suroviny smícháme v misce a hustotu upravíme tak, aby odpovídala těstu na omelety.
  2. Usmažíme dvě omelety a necháme vychladnout.
  3. Omeletu potřeme červenou řepou s křenem, překryjeme druhou omeletou a nakrájíme na jednohubky.
  4. Jednohubky ozdobíme křenovou majonézou, vpíchneme párátko a servírujeme.

Možná je to k nevíře, ale všem hostům, kteří naše specialitky vyzkoušeli, chutnalo. Pravda, některým jen do té doby než se dozvěděli, že jde o šneky ;o) Nicméně, než se ugrilovalo masíčko nezbyla ani jediná šnečí jednohubka.

Ale pokud si netroufáte na ty "opravdové", mohli byste vyzkoušet alespoň ty sýrovo-šunkové.

Přeji vám dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2009

Datum zveřejnění: 28. 7. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009