Zpět na domovskou stránku

Cizrnu beraní (Cicer arietinum) lze využít k přípravě mnoha pokrmů

Znáte cizrnu beraní (Cicer arietinum)? V článku jsme stručně přiblížili odkud k nám dorazila a že se základní zásady její přípravy a konzumace neliší od "běžných" luštěnin (také je tam ještě jeden recept).

A nyní přinášíme několik dalších receptů. Ačkoliv jde o recepty jednoduché, je nezbytné vzpomenout si včas na namočení cizrny (nebo lze použít konzervovanou).

Cizrnový salát s jogurtem
cizrnový salát s jogurtem
Cizrnový salát s jogurtem je vhodným obědem či večeří v letních dnech.

Tento cizrnový salát s jogurtem slavil úspěch i na "barbecue party", jejíž sladkou tečkou byl grilovaný ananas.

Na čtyři porce budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Cizrnu namočíme na 12 hodin do studené vody, pak vodu slijeme a v nové vodě uvaříme cizrnu do měkka.
  2. Bulgur vsypeme do vroucí vody, promícháme a necháme aspoň pět minut v teple (bez vaření).
  3. Z jogurtu, sekaného kopru, utřeného česneku, soli a pepře připravíme zálivku.
  4. Rajčata a oloupanou okurku nakrájíme na kousky, cibuli na půlkolečka.
  5. K prochladlé cizrně a bulguru přidáme nakrájená rajčata, okurky, cibuli a semínka. Vmícháme zálivku a necháme chvíli v chladničce odležet.

Můžeme jej podávat samostatně nebo jako přílohu ke grilovanému masu.


Cizrnové kari
cizrnové kari můžeme jíst teplé i studené
Cizrnové kari můžeme jíst teplé i studené.

Nejste si jisti, zda přijdou strávníci včas na oběd? Nebo jestli budete mít chuť na teplé či studené jídlo? Pak je tento recept tou správnou volbou, protože jemně pikantní smetanové cizrnové kari chutná výborně nejen bezprostředně po uvaření, ale i studené.

Na čtyři porce budeme potřebovat
cizrnové kari před přidáním smetany
Když máme vše pohromadě vmícháme vařenou rýži a smetanu.
A takhle budeme postupovat:
  1. Cizrnu připravíme stejně, jako v předchozím receptu. Rýži uvaříme podle návodu na krabičce.
  2. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku a šunku nakrájenou na kostičky.
  3. Přidáme nastrouhanou mrkev a červenou čočku, opepříme, zalijeme 200 ml vody a dusíme až je čočka poloměkká.
  4. Vmícháme na kolečka nakrájený pórek, hrášek, kukuřici a růžičky brokolice. Zamícháme a dusíme 5 minut.
  5. Do smetany vmícháme kari a vlijeme ji do směsi a dusíme dalších pět minut.
  6. Na závěr přidáme vařenou rýži a podle potřeby zahustíme hotovou jíškou, dochutíme solí (a můžeme přidat i kostičku zeleninového bujónu) a povaříme další dvě minuty.

Podáváme teplé nebo studené.


Chilli cizrna
chilli cizrna - pikantní pokrm nejen pro vegetariány
Pikantní chilli cizrna patří k našim oblíbeným pokrmům.

Nebo máte chuť na něco opravdu pikantního? Pak je tu recept na chilli cizrnu. Je to jednoduchý pokrm pro gurmány a skvělý doklad toho, že i vegetariánská kuchyně může být chutná, zajímavá a pikantní. Už ani nevím, kdy a odkud se u nás recept na pálivou chilli cizrnu vzal, ale je u nás doma velmi oblíbený, a proto i frekventovaný.

Na čtyři porce budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat
  1. Namočenou cizrnu scedíme, zalijeme čerstvou vodou a uvaříme do změknutí (což trvá asi třičtvrtě hodiny). Pak cizrnu scedíme - vývar z ní nevyléváme, ale uschováme si ho, protože ho později budeme potřebovat.
  2. Na větší pánvi necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a kmín. Dále přidáme, nakrájené brambory, cizrnu a dle chuti osolíme a opepříme. Pak se vše asi pět minut dusí.
  3. Přilijeme asi půl litru vývaru z cizrny, dodáme zbytek koření a vaříme, než změknou brambory.
  4. Přidáme rozinky a ještě chvilku vaříme. Na závěr směs posypeme pokrájenými a mírně opraženými mandlemi a hned zatepla podáváme.

Přejeme dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková, Ota Beran
© 2009

Datum zveřejnění: 18. 7. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009