Zpět na domovskou stránku

Sezóna rebarbory je tu, máte také nějaký osvědčený recept?

Rebarbora letos roste jako z vody, ani prudké ochlazení letošního jara ji nezastavilo
Rebarbora letos roste jako z vody, ani prudké ochlazení letošního jara ji nezastavilo

Jsem sladká, ale s kyselým úsměvem, představila by se nejspíš paní Reveň, jak se také někdy rebarbora (Rheum rhabarbarum) nazývá. Tak neváhejte a rychle vyrazte sklízet rebarborové řapíky a chystat nějaké rebarborové dobroty. V následujících řádcích najdete jeden zajímavý recept do remosky.

Surovin na tuto dobrotu není třeba nijak moc
Surovin na tuto dobrotu není třeba nijak moc

Milovníci rebarbory si zas po roce přijdou na své. Pokud jste se na podzim o rebarboru dobře postarali a zarýpali okolo ní trochu kompostu, není se co divit, že po troše zalévání roste doslova jako z vody.
Stačí jen olamovat květenství, aby se příliš nevysilovala a pak už se jen těšit na úrodu dlouhých silných řapíků dávajících surovinu pro pochutiny, která se ničím jiným nedá nahradit.
Nebo si vážně myslíte, že se rebarborový koláč dá upéci bez rebarbory? Stejně jako bez jablíček neupečete chutný závin ani z Německa pocházející a pouze počeštěný štrúdl. Ale ono nejde jen o rebarborový koláč. Z rebarbory se dělá spousta nenapodobitelných pochutin.

Pravidelní čtenáři vědí, že toto není první článek o rebarboře na našem webu - více se o ní můžete dozvědět v článku Rebarbora (Rheum rhabarbarum) - Zelenina nebo ovoce?, také tam najdete další rebarborový recept.

Tady bych si také dovolil připomenout jeden oblíbený receptík.

Stačí trochu drobenky dospod
Stačí trochu drobenky dospod
Vrstvu oloupané a pokrájené rebarbory prosypeme cukrem a skořicí
Vrstvu oloupané a pokrájené rebarbory prosypeme cukrem a skořicí
Drobenkový rebarborový koláč

Také máte rádi rebarboru a spoustu drobenky? Tak zkuste upéci třeba rebarborový koláč bez těsta. Těsto je na koláči vlastně zbytečné, tak proč dělat koláč, když stačí jen drobenka a rebarbora. Nejlépe se tato dobrota připravuje v remosce. Ale jde upéci i v troubě nebo dokonce v mikrovlnce pod grilem. Jen se nesmí příliš usušit, to pak nedrží to pohromadě. Proto je lepší ji alespoň z počátku pečení třeba přikrýt třeba jen alobalem…Je to koncentrovaná chuť pro pravé milovníky rebarbory. Jak se takový koláč nekoláč dělá?

Do remosky nebo větší koláčové formy budeme potřebovat tyto suroviny:
Pečeme, dokud drobenka nenabere lehký karamelový nádech
Pečeme, dokud drobenka nenabere lehký karamelový nádech

z těchto surovin vypracujeme drobenku, přidáme ještě jedno celé vejce, ale tak, aby drobenka neztratila svou drobivost.

A takto budeme postupovat:

Asi 2⁄3 drobenky vysypeme do vymazané formy. Na ní položíme vrstvičku nakrájené rebarbory, kterou podle chuti ještě prosypeme hrstičkou cukru a troškou skořice. Navrch dosypeme zbytek drobenky. Pokud pečeme v troubě, přikryjeme alobalem a pečeme celkem asi 45 minut při 160 až 180°C Po půlhodimě alobal sundáme, aby povrch drobenky nabral lehounce karamelový odstín.

Dobrou chuť!

Pokud by vám tento recept nestačil, tak nakoukněte na další recepty na koláče s rebarborou.


Autor: Ota Beran
© 2011

Datum zveřejnění: 10. 5. 2011


Zpět na domovskou stránku
TOPlist