Zpět na domovskou stránku

Polévky pro každé roční období

Moje babička vždycky říkala: "Polévka je grunt." A to je možná i důvodem, proč v naší rodině polévky, případně takzvaná "jídla z jednoho hrnce", vaříme v každou roční dobu (dá se říct, že každý den). Ale jen málokdy sáhneme k průmyslovým polotovarům, Proč také, vždyť většina polévek se dá uvařit za velmi krátkou dobu, a tak není třeba sahat po práškových náhražkách.

Když se rozhoduji, co uvařím, tak se obvykle nejdřív rozhlédnu co máme doma... pak mně třeba napadne, co s tím, nebo nakouknu do některé z kuchařských knih. Mám-li dost času, pak pravděpodobně uvařím nějakou polévku s masem. Jestliže se času nedostává nebo nemáme na polévku s masem chuť, tak sáhnu pouze po zelenině. Kombinace záleží na tom, co máme rádi.
Pokud máte vlastní zahrádku a baví vás pěstování zeleniny, tak si část surovin můžete vypěstovat sami a vařit polévky podle aktuální sezóny. Nicméně, ani ti co bydlí v bytě či domku "v satelitu", nebo ti, kterým neuvadnou pouze umělé rostliny, nemusí zoufat - v supermarketech seženete v podstatě cokoliv a kdykoliv. Je na vás, zda budete kupovat zeleninu "čerstvou" nebo zmraženou. V každém případě je třeba mít suroviny nezávadné a pak se vlastně nedá nic moc pokazit.

A protože na polévky se občas zapomíná, tak jsem se rozhodla vás postupně seznámit s "favority" naší rodiny. Tentokrát jsem vybrala dvě, které přijdou vhod především v chladnějších měsících. I když u nás je můžeme vařit kdykoliv a v jakémkoliv množství - vždy přijdou k chuti a nikdy jich není příliš mnoho.

Fazolová smetanová
talíř fazolové polévky zasytí i zahřeje
Vydatná fazolová polévka může být i samostatným pokrmem

Někteří lidé mají z konzumace fazolí obavy kvůli nadýmání. Nicméně, pokud dodržíte několik snadných zásad přípravy fazolí a při jídle budete pořádně žvýkat, tak se pravděpodobně s nadýmáním potýkat nebudete.
Mně na fazolích "vadí" snad jedině to, že si u většiny z nich musím včas (tj. alespoň 12 hodin dopředu) vzpomenout a namočit je. Ačkoliv je možné použít i předvařené, a pak se při jejich vaření postupuje podle návodu na obalu.

malé bílé fazole
Fazole mohou být malé bílé...
Pro dvě osoby budete potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Fazole (pokud nepoužíváme předvařené) alespoň na 12 hodin namočíme do jednoho litru vody. Po této době vodu slijeme a napustíme novou. Přidáme dva bobkové listy a špetku tymiánu a vaříme do měkka.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme na sádle (másle nebo oleji).
  3. K cibuli dáme na brambory nakrájené na středně velké kousky, zalijeme půl litrem vody (můžeme použít i kostku zeleninového bujónu), přidáme sůl, pepř a špetku mletého kmínu a vaříme, až jsou brambory téměř měkké. Pak přisypeme fazole.
  4. Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku, za stálého míchání vlijeme do polévky a vaříme asi deset minut.
  5. Na závěr můžeme okyselit několika lžícemi octa a vmíchat hrst nasekaného kopru.
  6. Na talíři dozdobíme kroužky pórku nebo jarní cibulky, nasekanou petrželkou nebo koprem

Plánujete-li tuto polévku jako samostatný pokrm, tak jsou vhodným doplněním topinky s česnekem (ale pouze pokud neplánujete v blízké době nějakou společenskou akci) nebo placky (bramborové, škvarkové, zelníky...).

krémová bramborová polévka pro jarní nebo podzimní dny
Polévku můžeme ozdobit řeřichou, petrželkou nebo řasou nori
Krémová bramborová s hráškem a kukuřicí

Bramborová polévka se dá připravit na stovky způsobů. Zahuštěná nebo nezahuštěná, pouze se zeleninou, s masem nebo uzeninou... možností je nespočet.
U nás jsou oblíbené krémové polévky zahuštěné rozmixováním části zeleniny, čímž se vyhnete použití jíšky a polévka tak není "kalorickou bombou", jako tradičně zahušťované polévky.

Pro dvě osoby budete potřebovat
A takhle budeme postupovat
  1. Oloupeme zeleninu. A vše nakrájíme na menší kousky.
  2. Rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibulku, pak přidáme mrkev a pórek a asi minutu smažíme.
  3. Přidáme brambory, kávovou lžičku soli, půl lžičky mletého pepře a špetku mletého kmínu, promícháme, zalijeme asi půl litrem vody a asi patnáct minut vaříme (podle velikosti bramborových kousků) do měkka.
  4. Rozmixujeme do hladkého krému. Vsypeme hrášek a kukuřici a povaříme ještě asi pět minut.
  5. Na talíři odzobíme sekanými bylinkami nebo vločkami řasy nori

Zamýšlíte-li polévku, jako samostatný pokrm, pak jsou dobrou přílohou špenátové palačinky.

Přeji dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2009

Datum zveřejnění: 13. 3. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009