Zpět na domovskou stránku

Malá encyklopedie plemen skotu

plemeno parthenaise (Francie)

Když jsem sepisovala článeček o výstavě Sommet de l´Elevage, tak jsem zmiňovala (pro většinu z nás neznámé) plemeno parthtenaise. Netrvalo dlouho a první zvířata tohoto zajímavého plemene překročila i hranice České republiky, aby rozšířila širokou škálu masných plemen chovaných v ČR. Stanete se také příznivci tohoto plemene? Přečtěte si následující článek a pak se uvidí, zda právě toto plemeno je pro vás to pravé.

krávy plemene parthenaise
Krávy plemene parthenaise na výstavě Sommet de l´Elevage v roce 2009
Historie a současnost

Původním domovem plemene parthenaise je oblast středozápadní Francie a nevětšího rozvoje se plemeni dostává na severopadě Francie. V roce 1892 bylo toto plemeno s 1,1 miliony kusů 3. nejpočetnějším ve Francii a v roce 1893 byla založena plemenná kniha.

Na konci 19. a v první polovině 20. století se jednalo o plemeno s tzv. trojstrannou užitkovostí: práce - mléko - maso. Toto plemeno se vyznačovalo nejenom velkou silou v tahu, ale také velmi kvalitním mlékem s vysokým obsahem mléčného tuku.

V letech 1940-1970 došlo u plemene parthenaise k výraznému poklesu početních stavů. Hlavními důvody bylo: křížení s ostatními masnými plemeny, rozšiřování specializovaných dojených plemen a zavádění mechanizace. Až v roce 1965 klesl počet chovatelů registrovaných v plemenné knize na pouhých 12!

V letech 1970-1980 došlo k historické změně - šlechtění plemene parthenaise se začalo ubírat novým směrem. V roce 1971 byl vypracován nový šlechtitelský program a byla zahájena systematická selekce býků s výborným utvářením zevnějšku pro využití v inseminaci. V roce 1980 bylo kontrolováno 7 850 krav. V roce 1983 byla založena UPRA Parthenaise. V roce 2000 bylo v kontrole 22 000 krav (celkem 50 000 kusů).

oblasti původu a nejvyššího výskytu plemene parthenaise

V současnosti je toto plemeno chováno výhradně pro produkci kvalitního hovězího masa. Velkými přednostmi plemene parthenaise jsou jemná kostra a vysoká jatečná výtěžnost, velmi málo podkožního tuku, jemnost masa a jeho textura. Krávy se vyznačují výbornými mateřskými schopnostmi, vysokou plodností, 91 % snadných porodů a vysokou mléčností, která zabezpečuje výborné přírůstky telat.

Pro plemeno parthenaise je typické pšeničné zbarvení srsti s charakteristickým černým zbarvením na uších, mulci, ocasu a okolí očí. Černě zbarvené jsou i paznehty.

Šlechtění a jeho směr

UPRA Parthenaise se zabývá registrací zvířat v plemenné knize a vystavováním potvrzení o původu. Definuje šlechtitelský cíl a koordinuje šlechtitelský program. Zpracovává hodnocení plemene a zajišťuje jeho propagaci.

V kontrole užitkovosti je zapojeno 22 000 krav v 800 stádech a v přirozené plemenitbě působí asi 500 býků. Selekční základnu tvoří asi 9 500 plemenných krav ve 210 stádech. Ze zhruba dvou tisícovek narozených býčků je každoročně vybráno 50 býčků do odchovny v Melle, kde absolvují půlroční test vlastní růstové schopnosti, v průběhu kterého je hodnocen nejenom růst, ale také vývoj kostry a osvalení a také funkční vlastnosti. Tři nejlepší býčci, kteří jsou vybráni radou po skončení testu, jsou označeni jako Reproducteur Jeune Etoile a jsou zařazeni do testačního připařování. Ostatní býci, kteří splní podmínky testu jsou v aukci prodáni do přirozené plemenitby.

krávy plemene parthenaise
Krávy plemene parthenaise na výstavě Sommet de l´Elevage v roce 2009
Masná produkce

Průměrné ukazatele masné produkce u 500 chovatelů plemene parthenaise:

Telata jsou odstavována v 8 měsících věku. Býčci určení na výkrm dostávají po dobu 10 měsíců krmnou dávku sestavenou z kukuřičné siláže a jadrných krmiv a v 18 měsících věku jsou vyváženi do Itálie, Řecka a Nizozemska. Pouze 50 býčků ročně je testováno pro potřeby produkce plemeníků.Jalovičky jsou většinou určeny pro plemenitbu a poprvé bývají zapouštěny ve dvou letech věku. Nicméně, ne všechny jalovice jsou vhodné pro další využití v plemenitbě, a tak je těchto pár nevhodných jalovic vykrmováno a ve věku 3 let odporaženo.

Ale pravým pokladem a vyhledávaným zbožím prodávaným výhradně v tradičních francouzských řetnictvích je maso mladých krav, které jsou krmeny do věku 4 až 6 let kmnou dávkou založenou na vysokých dávkách kukuřičné siláže, sena a jadrných krmiv, aby se dosáhlo produkce toho nejkvalitnějšího masa.

Oficiální internetové stránky (ve francouzštině a angličtině) naleznete na adrese http://www.parthenaise.fr.

Do České republiky již byly dovezeny první kusy tohoto zajímavého plemene. Přejeme chovatelům, aby se toto plemeno osvědčilo i v českých podmínkách a přineslo spoustu užitku tak, jako v zemi svého původu.


Autor: Anna Marcinková
© 2010

Datum zveřejnění: 11. 4. 2010


Zpět na domovskou stránku
TOPlist