Zpět na domovskou stránku

Letní osvěžení s chutí a vůní mentolu

máta peprná (Mentha piperita)
Máta peprná (Mentha piperita) vytváří bohaté keře.

Máta peprná (Mentha piperita) je rostlinou z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). V podstatě se jedná o křížence máty klasnaté a máty vodní (Mentha spicata x Mentha aquatica) a pro své příznivé účinky je pěstována již po mnohá staletí.

Máta peprná (Mentha piperita) je oblíbenou léčivkou, jejíž listy se používají jak v čerstvém stavu (a to nejen v léčitelství, ale také například ke zdobení ovocných dezertů), tak i sušené. Vysoký obsah mentolu jí propůjčuje nejen typickou vůni a chuť, ale také chladivé působení, schopnost uvolňovat křečové stavy, podporovat prokrvení a desinfikovat.

detail máty peprné (Mentha piperita)
Mátu peprnou lze používat jak čerstvou, tak sušenou.

Snad nejznámější je použití sušených mátových lístků k přípravě čaje při žaludečních potížích a poruchách trávení, ale my jsme letos vyzkoušeli něco jiného...

Mátová minerálka

Když jsme letos sbírali první mátové lodyhy k sušení, napadlo nás, že by nemuselo být špatné přidat jich pár do vody na pití. A od nápadu nebylo daleko k činu.

lodyhy máty peprné (Mentha piperita) s listy obsahujícími velké množství mentolu
Takové dvě lodyhy máty peprné stačí k ochucení jednoho a půl litru vody.
Na 1,5 litru budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Do lahve s vodou vložíme omyté mátové lodyhy
  2. Láhev uzavřeme a protřepeme
  3. Necháme hodinu odstát a během této doby můžeme znovu několikrát protřepat (používáte-li perlivou vodu, tak si nevyžeňte všecky bublinky)
  4. Podáváme dobře chlazené

A jelikož jde o bylinný výluh, se specifickými účinky na lidský organismus, tak to s jeho popíjením nepřeháníme a spokojíme se s tím, že jím nahradíme nejvýše třetinu nápojů v pitném režimu.


Autor: Anna Marcinková
© 2009

Datum zveřejnění: 3. 6. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009