Zpět na domovskou stránku

Křenové variace nejen pro letní grilování

S letním obdobím přichází také doba zahradních párty a grilování. Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by alespoň na víkend nenaložil maso nebo nekoupil nějakou uzeninu, nepřipravil zeleninový salát a neroztopil gril.

křen selský (Armoracia rusticana)
Rostlina křenu selského (Armoracia rusticana)

A jelikož toto téma je velice obsáhlé, tak mu budeme věnovat hned několik článků. Zaměříme se nejen na grilované masíčko a uzeniny, zeleninu a zeleninové saláty, pikantní omáčky a přílohy, ale také nezapomeneme na výborné "sladké tečky".

Jako první vám představím několik receptů na pikantní křenové směsi, které je lépe připravit s větším či menším předstihem, protože pro lepší chuť potřebují "období odpočinku" v chladničce.

Křen selský (Armoracia rusticana)

Křen selský (Armoracia rusticana) jsem si vybrala proto, že obsahuje mnoho prospěšných látek, které vhodně doplní "nezdravé" grilování. Jedná se o vytrvalou bylinu z čeledi brukvovitých (Brassicaceae), jejíž kořen obsahuje hořčičné silice způsobující jeho pronikavou palčivost, které se při strouhání uvolňují a způsobují pálení očí a slzení (ale při konzumaci tyto látky povzbuzují trávení a mají i antimikrobiální účinky). Nicméně, osoby s citlivým žaludkem by měly křen konzumovat pouze v omezeném množství.

Jako první vám představím velmi jednoduchý recept, který zvládnete připravit během chvilinky a již druhý den je dostatečně rozleželý.

křenová majonéza
Křenová majonéza

Kdo se při grilování neobejde bez majonézy, tak může vyzkoušet tuto pikantní variantu:

Budeme potřebovat:

Veškeré suroviny smícháme, uzavřeme do sklenice a v chladničce necháme alespoň do druhého dne rozležet.

křen s jablky

Křen s jablky

Ve druhém receptu je palčivost křenu vyvažována sladkou chutí jablek a troškou smetany.

Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Jablka zbavíme slupek a jadřinců a nastrouháme.
  2. Nastrouhaná jablka promícháme s citronovou šťávou a strouhaným křenem.
  3. Dochutíme solí a pepřem, napěchujeme do sklenice, uzavřeme a necháme v chladničce 2 až 3 dny odležet.
červená řepa s křenem

Červená řepa s křenem

Do třetice si představíme recept, na jehož přípravu budeme potřebovat více surovin i času (a díky červené řepě i spoustu mýdla, abyste rukám vrátili obvyklou barvu).

Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Červenou řepu omyjeme a ve slupce uvaříme v osolené vodě se špetkou fenyklu do měkka.
  2. Do kastrůlku dáme ocet, vodu, 9 kuliček celého pepře a tři bobkové listy a krátce povaříme.
  3. Vychladlou červenou řepu oloupeme (slupka se dá snadno odstranit) a nastrouháme na jemno.
  4. Křen nastouháme také na jemno a smícháme s červenou řepou.
  5. Přilijeme vychladlý octový nálev a dochutíme solí.
  6. Směs nandáme do sklenic, uzavřeme a necháme v chladničce 3 až 5 dní odležet.

Tyto směsi můžeme podávat nejenom ke grilovanému masu a uzeninám, ale také k masu vařenému (třeba k silvestrovskému ovaru) a třeba i k pečeným bramborám.

Přeji vám dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2009

Datum zveřejnění: 8. 7. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009