Zpět na domovskou stránku

Koláče mohou být nejenom sladké

a dokáží vhodně zastoupit třeba sobotní oběd

Také už jste několikrát přemýšleli o tom, co udělat k sobotnímu obědu nebo co zabalit s sebou na výlet? Slané koláče, a tím nemyslím pouze všeobecně oblíbenou pizzu, by mohly být vhodným řešením tohoto "problému". Jsou v podstatě velmi snadné, velmi dobře zasytí a při troše fantazie mohou být i docela zdravé.

V posledních pár týdnech jsem byla postavena před otázku: Co zabalit s sebou na chalupu k sobotnímu obědu? Musí to být jednoduché, snadno transportovatelné a konzumovatelné i druhý den za studena...
Volba padla na slané koláče a jelikož se setkaly s úspěchem, tak jsem slíbila, že recepty budou na našem webu. Takže tady jsou první z nich:

koláč se špenátem nebo s pórkem může být samostatným pokrmem nebo doplněním polévky či zeleninového salátu
Koláč se špenátem nebo s pórkem může být samostatným pokrmem i přílohou.
Špenátový (pórkový) koláč

Tento koláč z kynutého těsta se dá dělat s různými "náplněmi" a záleží pouze na vaší fantazii, jak bude vypadat právě ten váš. U nás se zatím nejvíce osvědčil ten se špenátem nebo s pórkem. Ale protože nás nejspíš na chalupě čeká ještě spousta víkendů, tak je pravděpodobné, že se postupně dozvíte i další osvědčené recepty na slané koláče.

Pokud jde o kombinaci různých druhů mouky a ovesných vloček, tak není nezbytně nutné použít přesně tento poměr. Nezoufejte, pokud doma nemáte kukuřičnou mouku nebo jemné ovesné vločky - můžete klidně použít jen půl kila "obyčejné" hladké mouky.

Na kynuté těsto budeme potřebovat:

Na náplň koláče budeme potřebovat:

  • 350 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g polohrubé kukuřičné mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 250 ml mléka
  • půl sáčku instantních kvasnic
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 5 lžic oleje
  • 60 g sádla
  • 150-300 gramů špenátových listů (nebo 300 g pórku)
  • jednu větší cibuli nebo 3 jarní cibulky
  • 50 g anglické slaniny nebo jednu nožičku klobásy (nemusí být)
  • 100 g tvrdého sýra (dle chuti - gouda, eidam, niva)
  • 250 ml smetany na vaření (chcete-li si dopřát, tak smetany ke šlehání)
  • 4 vejce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postupovat budeme následovně:

V misce smícháme dvě lžíce hladké mouky, kvasnice, cukr a 50 ml vlažného mléka a přikryté necháme na teplém místě vzejít. Do mísy vsypeme mouku a vločky a promícháme se špetkou soli. Ve vlažném mléce rozmícháme vejce a vlijeme do mouky. Přidáme olej, rozpuštěné sádlo a vzešlý kvásek. Vymícháme těsto, které nesmí být ani příliš měkké ani příliš tuhé (hustotu upravíme buď přidáním mouky nebo přilitím mléka). Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až se objem těsta zdvojnásobí.

V době, kdy nám těsto kyne si připravíme náplň:

Do vroucí vody vhodíme omyté špenátové listy, zamícháme a ihned scedíme. Necháme zchladnout. Na pórkový koláč stačí dobře omytý pórek nakrájet na kolečka.
Oloupanou cibuli nakrájíme na jemnější půlkolečka (jarní cibulku na kolečka). Slaninu nebo klobásu nakrájíme na kostičky nebo tenké proužky. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Do smetany vmícháme vejce, sůl, pepř a špetku strouhaného muškátového oříšku.
Troubu předehřejeme asi na 180 stupňů.

Dva plechy vyložíme papírem na pečení (nebo vymažeme sádlem), těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme placku o síle asi půl centimetru s vyšším (asi dvoucentimetrovým) okrajem, aby nám nevytekla smetanovo-vaječná "zálivka".
Na těsto narovnáme špenát (nebo pórek), zasypeme cibulí, slaninou, sýrem... zalijeme smetanou s vajíčky... a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme ve střední části trouby dvacet až třicet minut - až nám okraj těsta získá medově hnědou barvu, smetanová zálivka ztuhne. V horkovzdušné troubě je možné péct oba koláče najednou.

Po upečení necháme koláče chvilku chladnout na plechu a nakrájíme na jednotlivé kousky. Můžeme podávat jako samostatný pokrm, přílohu k polévce nebo se zeleninovým salátem.

Přeji dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2009

Datum zveřejnění: 14. 4. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009