Zpět na domovskou stránku

Choroba jabloní hořká pihovitost se pozná podle skvrnitých jablek

Hořká pihovitost se projevuje na povrchu tmavšími skvrnami s vpadlými dolíčky.

Je podzim doba sklizně a vy najednou zjistíte, že spousta jablek je poďobaná jakoby pihatá a tmavé vpadlé neštovičné dolíčky na líčku jablíček ukazují na nějakou chorobu.

Copak to je? řeknete si a rozkrojíte jablíčko a v dužině pod tmavými pihami jsou hnědavé uzlíčky, jakoby nahnilé. Když jablko ochutnáte, tak ty hnědavé skvrnky chutnají hořce. A jejej, řekne si nejeden amatérský sadař. Konec domácích jablíček bez postřiků. Ale nemusí to být pravda. Jak chorobu zahnat i bez chemie vám poradí článek.

Nemoc se ráda vyskytuje na hluboce zmlazených stromcích po přeroubování, jako je tomu i v tomto případě.
Nemoc se ráda vyskytuje na hluboce zmlazených stromcích po přeroubování, jako je tomu i v tomto případě.

Bude nutný postřik? Ptá se okamžitě každý zahrádkář, či sadař amatér, když objeví na své úrodě nějakou nemoc. Ale já vás mohu v tomto případě uklidnit, postřik v tomto případě není nevyhnutelný. Je to tím, že tato choroba je do značné míry způsobena metabolicky. Takže se pokusím poradit, jak se s ní vyrovnat aniž bychom museli na záda vzít postřikovač a před okolím vypadat neekologicky. Vzhledem k tomu, že letošní úrodu už máte poďobanou a hořkou, soustředíme se na prevenci, aby se vám v pěstitelském úsilí příštího roku dařilo lépe a kvalita příští úrody tomu odpovídala.

Úroda může být vynikající a jablka mohou být veliká. Tím více zamrzí jejich postižení a rozladí jejich chuť…
Úroda může být vynikající a jablka mohou být veliká. Tím více zamrzí jejich postižení a rozladí jejich chuť…
Co je příčinou hořké pihatosti?

Velice zjednodušeně by se dalo říci, že příčinou je nevyrovnaná výživa. Ale aby to nebylo tak jednoduché, tak na projevu choroby se může podepsat více příčin. Některé odrůdy tak zareagují na zmlazení a za přítomnosti dalších faktorů. Touto nemocí nejvíce trpí odrůdy vyznačující se velkými jablky s řídkou dužninou. Nejvíce náchylné jsou zvláště bujně rostoucí mladé stromky, nebo třeba stromy radikálně zmlazené. Ale na vzniku se mohou podílet rovněž nevhodné půdní a povětrnostní poměry. Choroba se ráda objeví například na přeroubovaném stromě po jeho radikálním zmlazení. Když už se objevila, tak jak se jí zbavit?

Hořká pihovitost se projevuje na povrchu tmavšími skvrnami s vpadlými dolíčky.
Hořká pihovitost se projevuje na povrchu tmavšími skvrnami s vpadlými dolíčky.
Prevence nemoci

Zarýpejte okolo kořenů kompost. Zvýšíte obsah organické složky v půdě a tím napomůžete zlepšení příjmu živin a zejména vápníku kořeny. Nejlepší je obohacení půdy kvalitním kompostem s přidáním dolomitického vápence. Hlavně je důležité nepřehnojovat dusíkem. Pro přihnojení, když už to musí být, použijeme třeba ledek amonný s vápencem. Pozor na hnojení draslíkem, protože ten způsobí jen další omezení příjmu vápníku. Doporučuji pod stromy pravidelně vápnit mletým dolomitickým vápencem, protože ten obsahuje další důležitý prvek - hořčík.

Po rozkrojení se pod skvrnkami v dužině objeví malé nahnědlé a hořké flíčky, právě podle nich se nemoc jmenuje.
Po rozkrojení se pod skvrnkami v dužině objeví malé nahnědlé a hořké flíčky, právě podle nich se nemoc jmenuje.
Léčba

Když zapomenete na prevenci, nezbývá nic jiného než léčba a tou je doplnění vápníku v průběhu vegetace. V průběhu vegetace se jako účinné léčebné opatření k omezení hořké pihovitosti doporučuje tzv. mimokořenová výživa. Spočívá v postřiku například chloridem vápenatým na list ředěným cca 1% max 2%. Dají se použít i některá další listová hnojiva obsahující vápník a hořčík. (Wuxal Kalkosol…)

Takže to nejlepší, co můžete nyní na podzim po zjištění hořké pihovitosti na plodech udělat, je právě ta prevence. Abyste se příští rok vyhnuli postřiku, vyrazte do stavebnin pro pár pytlů mletého dolomitického vápence. Část ho dobře promíchejte s kvalitním kompostem a zarýpejte okolo stromů zhruba o velikosti obvodu jejich koruny. Zbytek se rozpráší předtím, než napadne sníh pod stromy a příští rok pokud se všechno povede, jak má, tak se vyhnete stříkání, které bude zbytečné.

Hodně štěstí a bohatou úrodu!


Autor: Ota Beran
© 2010

Datum zveřejnění: 19. 9. 2010


Zpět na domovskou stránku
TOPlist