Zpět na domovskou stránku

Máte chuť někomu dát pořádnou nakládačku?
Jen do toho!

Nebojte, nebudu vás nabádat, abyste pro řešení domácích sporů používali násilí... Ba právě naopak! Poradím vám, jak se připravit, když čekáte návštěvu a nevíte co dobrého a pikantního jí nabídnout. Zkuste naložit některý z plísňových sýrů. Jak na to, se dozvíte v následujících řádcích.

Plísňový sýr, nakládaný nebo ne, je skvělým partnerem kvalitního červeného vína
Plísňový sýr, nakládaný nebo ne, je skvělým partnerem kvalitního červeného vína.

Stává se vám také, že se na příští týden „objedná“ návštěva a vy usilovně přemýšlíte, co pikantního připravíte k zakousnutí. Důležité je, aby to nedalo příliš mnoho práce, nestálo příliš mnoho peněz a hodilo se to k vašemu oblíbenému červenému vínu, které již máte nachystáno. Málo platné krize je tu! Jak se to projevuje? Pijeme stará vína a zajídáme je plesnivým sýrem.

Hermelín nařízneme, naplníme kořením papričkou, olivami a kapary
Hermelín nařízneme, naplníme kořením, papričkou, olivami a kapary.
Mystérium plísňového sýra

K červenému vínu se výborně hodí sýry s bílou plísní na povrchu, tedy sýry vyráběné podobnou technologií jako originální francouzský Camembert. Ne že by se k červenému vínu nehodily i jiné druhy sýrů, ale Camembert, král sýrů Hermelín, náš sedlčanský Pepa nebo jiné sýry tohoto typu, které se objevují v obchodech, jsou vskutku vynikajícím doplňkem k červeným vínům. Stačí je jen vybalit ze staniolu a nakrájené poskládat na talířky, nebo vytvořit obloženou mísu, ale mohou se také stát výborným základem pikantní pochoutky, po které se bude vaše návštěva určitě olizovat až za ušima. Stačí totiž takový sýr naložit s vhodnými přísadami a už za týden získá jiné kvality. Receptů samozřejmě může být celá řada (a těžko vybírat ten nejlepší). S jedním, který se mi opravdu osvědčil, vás seznámím. Nebudu příliš zmiňovat kolik je čeho třeba, záleží to totiž hodně na vašich chuťových dispozicích a to je věcí velmi ošemetnou. Chutě jsou prostě individuální a s tím je nutné počítat.

Vhodná nádoba je nezbytnou součástí přípravy naloženého sýra. V tomto případě byla s úspěchem použita skleněná váza na květiny
Vhodná nádoba je nezbytnou součástí přípravy naloženého sýra. V tomto případě byla s úspěchem použita skleněná váza na květiny.
Budeme potřebovat

Sýr, olej, koření, cibuli, malá hlávka obyčejného zelí, papričky piri piri, zelené olivy, kapary a vhodnou nádobu.

Pokud nemáte příliš fantazie, můžete si koupit sedlčanského „Pepu k naložení“…
Pokud nemáte příliš fantazie, můžete si koupit sedlčanského „Pepu k naložení“…
  1. Sýr dá se použít v podstatě jakýkoliv s bílou plísní na povrchu (ať už je jeho obchodní název jakýkoliv). I když se to některým dietologům zřejmě nebude líbit, dávám přednost těm tučnějším, protože zpravidla bývají jemnější v chuti. Pro opravdové fajnšmekry, co to dovedou ocenit (a kterým to nevadí), se dá použít kozí sýr, anebo je také možné v jednom naložení sýry zkombinovat… a to je pak skutečně nálož. Prostě dokonalá chuťová bomba!
  2. Olej - doporučuji kvalitní panenský olivový, který nesmí být v žádném případě hořký. Pokud se vám zdá být příliš výrazný, můžete ho pro nakládání trošičku „říznout“ jiným kvalitním stolním olejem.
  3. Koření – mezi použitým kořením by určitě neměl chybět černý pepř a pálivá paprika nebo ještě lépe mletý cayennský pepř neboli chilli, výborná je bílá celá hořčice. Dá se použít dalších druhů pepře, sušená petrželová nať, česnek a podobně. Pro vítěze je žádoucí dodat nějaké vavříny, tak nezapomeňte na bobkový list. Pokud si nevíte rady, dá se koupit i „prefabrikovaná“ směs k nakládání sýrů.
  4. Cibule a zelí jsou dva druhy zeleniny, které by neměly chybět v hojném množství. Cibule do výsledných smyslových požitků přidá silici a zelí kyselost.
  5. Nakládané papričky piri piri, zelené olivy a kapary dodají pikantnost a další rozměry chuti.
…součástí balení „Pepy k naložení“ je i pytlíček se směsí koření
…součástí balení „Pepy k naložení“ je pytlíček se směsí koření.
Jak budeme postupovat?

Vezmeme sýr a opatrně ho plošně prořízneme tak, aby se nerozpadl na dvě poloviny, ale vytvořil jakousi kapsu. Tuto kapsu opatrně rozevřeme a dovnitř nasypeme asi půl kávové lžičky namíchané směsi koření, vložíme papričku piri piri, nakrájené zelené olivy a kapary. Pak k sobě obě poloviny sýra přitiskneme, vložíme do nakládací nádoby a obložíme nakrájenou cibulí a zelím, aby okolo sýra nezůstaly příliš veliké mezery. Znovu posypeme směsí koření a proložíme nějakou tou papričkou piri piri (máte-li rádi opravdu pálivé), olivami, či kapary Pak celý postup opakujeme, dokud nenaplníme nádobu nebo nám nedojde sýr. Pokud dojde k jednomu, či druhému, tak přistoupíme k závěrečnému zalití sýra v nádobě olejem (či směsí olejů) tak, aby žádný kousek zeleniny nekoukal nad olejovou hladinu a nemohl se kazit. Pak nádobu přikryjeme, můžeme ji třeba povázat mikrotenem, aby dovnitř nic nepadalo, a dáme do chladu uležet. Je celkem jedno, jestli tím chladem bude prostor chladničky, chladná spíž, či v zimě prostor na balkóně či za oknem. Týden na proležení, rozvinutí a propojení všech chutí plně dostačuje. Je dobré nádobou občas zkontrolovat a případně lehkým poklepáním přesvědčit vzniklé bublinky vzduchu, aby vystoupaly k hladině. Po tomto týdnu jste připraveni na návštěvu, i kdyby měla jakkoli gurmánské sklony. Jistě bude spokojena.

Podáváme nejlépe s malým krajíčkem čerstvého bílého chleba (Nezapomínejte, že je krize a na chleba se těžko vydělává!) k červenému vínu, ale dá se úspěšně zapíjet i pivem. Dobrou chuť!


Autor: Ota Beran
© 2010

Datum zveřejnění: 18. 2. 2010


Zpět na domovskou stránku
TOPlist