Zpět na domovskou stránku

Vyrostla dýně - veliká, převeliká... Ale co s ní?
No, přece sníst!

O tom, jak se nám letos dařilo při pěstování dýní jsem už psala. Pokud jste článek ještě nečetli, tak ho najdete pod tímto odkazem. Ale vypěstováním dýní to nekončí - přece jste je (stejně jako my) nevypěstovali proto, abyste je vyhodili. Je potřeba je nějak zužitkovat.

dýně máme různých tvarů a velikostí
Část dýňové úrody, které jsme se letos na podzim dočkali.

Dýně mají spoustu předností. Jejich dužnina je výborným zdrojem například beta karotenu, vitamínu C, E, pyridoxinu a thiaminu, draslíku a hořčíku. Dýňová semínka jsou bohatá na kyselinu linolenovou, fytosteroly, vitamin E, beta karoten a selen. Aminokyselina cicurbitin zabírá na škrkavky a tasemnici.
Takže dýně mohou díky kombinaci vitamínů a minerálů výborně podpořit imunitní systém, a to nejen v boji s podzimně-zimními virózami. B-komplex napomáhá k dobré funkci trávicího systému, je nutný pro zdravé oči, vlasy a kůži. Draslík a sodík působí močopudně... a tak by se dalo pokračovat.

No jo, ale zkoušeli jste někdy vařit dýni? A tím nemyslím cuketu nebo patizon, které jsou takřka bez chuti, a tak výsledný pokrm chuťově obvykle nijak výrazně neovlivní.
Jenže u dýně (takové té pěkně oranžové) je to něco jiného, protože některé z nich mají chuť trošku nasládlou, a tak s tím musíme při vaření počítat.

Kdysi jsem v televizi viděla Jamieho Olivera jak nadšeně připravuje dýně... Inu, buď jsem tenkrát nedávala moc pozor nebo mám prostě jiné chutě, protože výsledek mě rozhodně nepřivedl k takovému slastnému nadšení, jaké po ochutnání pečené dýně předváděl on na kameru. Takže pak přišlo na řadu rozhodnutí, co s pečenou dýní, jejíž chuť nijak nenadchla mě, natož aby uspokojila hladového chlapa (i když se zelenině nijak nebrání). Zvířátko, které by tento výtvor zkonzumovalo za nás zatím na chalupě nemáme... a vyhodit to by přece jen byla škoda. A tak jsem po chvíli usilovného přemýšlení stvořila následující recept:

dýňová slaná buchta
Dýňová slaná buchta doplněná stylovým dýňovým strašidýlkem
Dýňová slaná buchta

Tahle slaná buchta opravdu vznikla jako takzvaná "z nouze ctnost", ale je výbornou přílohou nejen ke gulášové nebo bramborové polévce.

Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Pečenou dýni v misce rozmačkáme vidličkou na kaši. Cibulku a petrželku nakrájíme na jemno a přisypeme k dýni.
  2. K zelenině přidáme mouku s práškem do pečiva, sůl, pepř, vejce, olej, pivo a promícháme.
  3. Těsto rozprostřeme na plech s vyšším okrajem vymazaný sádlem a vysypaný strouhankou (nebo vyložený papírem na pečení).
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 220°C asi 30 minut (vyzkoušíme špejlí, zda je buchta upečená - těsto se na špejli nelepí).
  5. Česnek prolisujeme nebo nastrouháme na jemno a smícháme s půl lžičkou soli a dvěma lžícemi vody. Upečenou buchtu touto směsí důkladně potřeme.

Dýňovou buchtu podáváme teplou nebo studenou k polévce nebo salátu.


kakaová dýňová bábovka
Kakaová dýňová bábovka měla na klubovém setkání úspěch
Kakaová dýňová bábovka

Když se přiblížil termín prvního setkání členů Klubu fandů české bábovky, tak jsem se začala zamýšlet nad tím, co bych asi tak mohla upéct dobrého, aby to bylo zároveň zdravé (a taky trošku neobvyklé). Jasné bylo jen to, že to musí být vyklopené z mejlovky (jestli ještě žádnou nemáte, tak můžu vřele doporučit - tady si můžete nějakou vybrat). A pak vznikl recept na kakaovou dýňovou bábovku.

Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. V misce promícháme mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, semínka, sůl a citronovou kůru.
  2. Přidáme strouhanou dýni, vejce, olej a mléko a důkladně promícháme.
  3. Těsto vlijeme do formy na bábovku, kterou jsme před tím důkladně vymazali máslem a vysypali strouhankou.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi hodinu (zkoušíme špejlí - když se těsto nepřichytává, je hotovo). Pokud by hrozilo, že se bábovka na vrchu připeče, tak formu překryjeme kusem alobalu.
  5. Po upečení necháme bábovku chvilku zchladnout a pak ji opatrně vyklopíme z formy.

Pocukrovanou ji podáváme ke kávě nebo čaji. Jako tip jsem dostala přidání hrozinek, takže máte-li je rádi, můžete do těsta zkusit 1-2 lžíce přidat (já jsem to zatím nezkoušela, ale také na to dojde).



Dýňový kompot po naplnění do sklenic, před uzavřením a sterilací
Dýňový kompot

A do třetice tu máme recept na dýňový kompot. Možná znáte ten recept, kdy se dýně snaží tvářit jako ananas... jenže to není nic pro mě - když dýně, tak dýně :o))) Jelikož jsem kompot dělala z té velikánské dýně, tak je množství surovin trošku větší než obvykle.

Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Do velkého hrnce dáme vodu s octem, citrony nakrájené na silnější kolečka (nezapomeňte pořádně omýt kůru) a koření.
  2. Dýni nakrájíme na kousky cca 2x3x1,5 cm - můžete je nakrájet v podstatě na libovolnou velikost, ale je potřeba, aby všechny byly přibližně stejně velké, aby některé nebyly rozvařené a některé nedovařené.
  3. Dýni vložíme do připraveného nálevu a pomalu za občasného opatrného míchání přivedeme k varu.
  4. Vaříme dokud nejsou všechny kousky mírně ovařené (na povrchu tak trochu sklovité), pak odstavíme z ohně, prosypeme cukrem a mícháme až se cukr rozpustí. Sladíme podle chuti.
  5. Do druhého dne necháme přikryté stát v chladu, aby se dýně v nálevu proležela.
  6. Kompot plníme do zavařovacích sklenic tak, aby dýně a hladina nálevu sahaly asi 2 cm pod okraj sklenice.
  7. Pečlivě uzavřeme a sterilujeme 25 minut při 80°C.

Po vychladnutí uložíme sklenice dýňového kompotu do sklepa (prostě do chladu a temna) a používáme jako každý jiný kompot.

Přeji vám dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková Foto: Ota Beran
© 2009

Datum zveřejnění: 10. 12. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist