Zpět na domovskou stránku

Tykve a dýně jsou dobré nejen na halloweenské strašáky

dýně máme různých tvarů a velikostí

Když jsme uvažovali o tom, co vysadit na zahrádce na kompostové hromady, tak padla volba na dýně. Myslím, že v té době nikdo z nás netušil, jaká úroda nás čeká. S postupujícím podzimem dýní přibývalo, a tak jsme se začali potýkat s neodbytnou otázkou: Co s nimi? Většina dýní se dá uvařit a sníst... některé mohou být velmi pěknou dekorací. Nyní se i vy můžete nechat inspirovat.

dýně na kompostové hromadě
Dýně na jedné z kompostových hromad za měsíc od vysazení. Je zřejmé, že se jim daří...

Na jaře to vypadalo vcelku snadně... zasadit semínka a předpěstovat sazenice není přece až tak složité. Jen vás musím upozornit, že pokud nepatříte k těm, kdo dokáží pěkné sazenice bez výčitek vyhodit, tak si jich raději pár kupte! Při předpěstovávání rostlin totiž stoprocentně platí Murphyho zákony (určitě se najde nějaký vhodný). Když totiž vysejete jen tolik semínek na kolik sazenic máte místo, tak jich vzejde maximálně polovina (a silných sazenic bude ještě o něco méně). Pokud jich vysejete dvojnásobek, pak vězte, že s největší pravděpodobností vzejdou všechny a sazenice budou jako malované...

I já patřím k těm, co semínek vysévají raději více... a krom toho dokážu vyhodit jen to, co už prokazatelně nemá šanci na přežití... A tak jsme se letos dopracovali k tomu, že jsme cuketami, patizony a dalšími jedlými tykvemi a dýněmi osadili nejenom dvě kompostové hromady na chalupě, ale také jeden z kompostů u mých rodičů. Okrasné dýně byly "vykázány" k vnější zdi u chalupy a k dosazení prázdných míst v záhonku krmné řepy.

dýně máme různých tvarů a velikostí
...a to je pouze část úrody, které jsme se na podzim dočkali.

Nicméně, brzo se jim podařilo nás přesvědčit, že dokáží obsadit nejen jim určený prostor, ale také bližší i vzdálenější okolí... Jednu velkou výhodu to mělo - svými listy dokázaly pokrýt opravdu velkou plochu a znepříjemnit tak život mnoha plevelům.

cukety a patizony
Cukety a patizony již patří ke známým druhům zeleniny. I když některé jejich tvary a barvy nejsou až tak obvyklé.

Zhruba po dvou měsících jsme k naší radosti mohli začít sklízet první cukety a patizony... jenže s každým dalším týdnem jsme se skoro začali obávat toho, zda náš jídelníček nebude poněkud jednotvárný - cuket a patizonů neubývalo (spíš naopak), a tak si i naše příbuzenstvo začalo užívat našich pěstitelských úspěchů. Ještě štěstí, že i cukety a patizony se dají v chladu skladovat vcelku dobře, jinak bychom se na dýni na talíři už asi nemohli ani podívat.

Vaříme s dýněmi

Pokud vysadíme cukety, patizony a další jedlé dýně, tak se dříve či později budeme muset rozhodnout, jak je upravit, aby nám chutnalo. Řekla bych, že většina z nás zná cuketu nebo patizon smažené v trojobalu, nebo bramborák "nastavený" cuketou, cuketovou buchtu nebo "ananasový" kompot z dýně. Ale receptů existuje ještě mnoho a vlastní fantazii se meze nekladou.

A nyní budete mít příležitost se s několika našimi recepty seznámit.

cuketa s bramborem pod sýrovou peřinkou
Cuketa s bramborem pod sýrovou peřinkou

Prvním receptem, který mě napadl, byla kombinace mladé cukety, nových brambor a sýra.

brambory a cukety na plechu
Budeme potřebovat:
cuketa s bramborem po upečení
A takhle budeme postupovat:
  1. Brambory opereme a ve slupce uvaříme téměř do měkka.
  2. Vychladlé brambory nakrájíme buď na půlcentimetrové plátky nebo na osminky.
  3. Cukety omyjeme (jemnou slupku nemusíme loupat) a nakrájíme na dílky velikostí podobné těm bramborovým.
  4. Plech nebo zapékací formu vymažeme máslem a naskládáme tam pokrájenou zeleninu - střídáme brambory a cuketu.
  5. Posypeme kořením a dáme na 20 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
  6. V misce promícháme strouhané sýry, vejce, smetanu, strouhanku a bylinky.
  7. Touto směsí překryjeme předpečenou zeleninu a pečeme dalších cca 20 minut (do růžova)

Získáme lehký letní oběd nebo večeři, kterou podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.


dýňová pizza
Dýňová pizza

Když jsem zavařovala rajčatové pyré (recept možná bude někdy příště ;o) ), tak mi ho zbylo tak akorát na potření pizzy... jenže v lednici byl z dalších obvyklých surovin jen kousek sýra, jen tak tak na posypání. Nu což, dýní máme hromadu, tak proč jednu nezkusit nakrájet na pizzu.

Budeme potřebovat:
dýňová pizza
Málem jsem ji nestihla ani vyfotit...
A takhle budeme postupovat:
  1. Z mouky, droždí, oleje, soli a vody vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout.
  2. Vykynuté těsto rozprostřeme na plech vymazaný olejem (nebo vyložený papírem na pečení).
  3. Těsto potřeme rajčatovým pyré (nebo kečupem), poklademe nakrájenou dýní a kolečky cibulky, posypeme kořením na pizzu a dáme do trouby předehřáté na 220 °C péct.
  4. Asi po dvaceti minutách pečení posypeme pizzu strouhaným sýrem a pečeme dalších cca 10 minut.

Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k polévce.


těstovinový nákyp s tvarohem, dýní a hruškami
Těstovinový nákyp s tvarohem, dýní a hruškami

Kdo má chuť na něco sladkého, tak může vyzkoušet následující recept.

tětovinový nákyp s tvarohem, dýní a hruškami
  1. Těstoviny uvaříme podle návodu.
  2. Hrušky a dýni nakrájíme na hruba centimetrové kostičky.
  3. Smícháme tvaroh, smetanu, cukry, vejce a pudinkový prášek - do tohoto hladkého krému vmícháme hrušky, dýni, rozinky a vychladlé těstoviny.
  4. Zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou (nebo kuskusem). Pak do ní opatrně přendáme promíchanou směs (můžeme slabě posypat kuskusem).
  5. Formu pečlivě překryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 30 minut. Pak alobal sundáme a dle potřeby zapečeme až povrch jemně zrůžoví.

Podáváme teplé nebo studené jako samostatný pokrm nebo "sladkou tečku" například s kakaem nebo bílou kávou.


halloweenský strašák z dýně
Vyrobit takového halloweenského strašáka není nic tak obtížného.
dušičkový bubák z krmné řepy
Takoví řepní bubáci u nás osvětlovali dušičkové období dávno před tím než k nám dorazily halloweenské dýně.
A co nějaká ta dekorace?

Malé dýně rozmanitých barev i tvarů můžeme pouze rozložit po okenním parapetu nebo na misku... a zajímavá dekorace je na světě.

Nebo byste raději dětem vyrobili strašidelnou lucernu? Není to vůbec nic složitého. Stačí dýni seříznout "čepičku", vybrat semínka (která jsou bohatým zdrojem minerálů - především zinku) a opatrně vydlabat oranžovou dužinu (ta je mimo jiné výborným zdrojem betakarotenu) - no uznejte, že nevyužít tuto mimořádnou zeleninu v kuchyni by bylo vážně škoda. Pak dýni vyřežeme "obličej" a vložíme do ní třeba čajovou svíčku... a halloweenský strašák je hotový.

Ale nejenom z dýně se dělají strašidelná světýlka... v naší rodině se co pamatuju (a to už je docela slušná řádka let) "obětovala" na výrobu strašáka jedna krmná řepa... a jak vidíte i z té se dá vyrobit pěkný dušičkový "bubák".

Přeji vám hodně radosti, ať už se rozhodnete dýně zužitkovat jakkýmkoliv způsobem - chcete-li se o vaše nápady podělit, tak není nic snazšího než poslat mejlíka.
Nebo se třeba ozvěte až budete v červnu shánět sazenice dýní... my jich určitě budeme mít opět o trošku víc než míst na jejich vysazení ;o)


Autor: Anna Marcinková
© 2009

Datum zveřejnění: 31.10.2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009