Zpět na domovskou stránku

Vánoční cukroví je jedním ze "symbolů" vánočních svátků...
Máte už napečeno?

vánoční cukroví - pracny, slepované, máslové banánky

Vánoce jsou každým dnem blíž a blíž... už doslova klepou na dveře. Také vás někdy napadne předstírat, že nejste doma? Mne tedy každý rok ;o) ale nakonec se přece jen nechám "ukecat" a ověsím dům ozdobami a napeču nějaké to cukroví. Po pravdě, perníčky, na které musíte pamatovat aspoň dva měsíce předem, nejsou nic pro mne. Já mám nejraději cukroví, které mohu upéct takřka těsně před Vánoci a přesto si na něm nevylomíte zub, když ho (zmoženi pátráním po zlatém prasátku) na Štědrý den tajně uždíbnete.

Máme doma osahaný sešit po babičce, do kterého sice každoročně přibyde pár receptů, ale pravda je taková, že u vánočního cukroví se vracíme k těm, které tam zapisovala ještě babička svým nezapomenutelným rukopisem. Jestliže i vy patříte k těm, které pečou na poslední chvíli, tak se s vámi podělím o pár našich oblíbených receptů na pečené cukroví, které na našem vánočním stole ještě nikdy nechybělo.

Vanilkové rohlíčky
vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky ukládáme do krabice, aby jich co nejvíc vydrželo až do Štědrého dne.

Když se řekne vánoční cukroví, tak si určitě mnozí z vás vybaví jako první vanilkové rohlíčky. Když jsou povedené, tak se na jazyku jenom rozplynou a vynikající chuť oříšků a vanilky ještě dlouho přetrvá. Není divu, že z tácu dobrot zmizí jako první.

Co budeme potřebovat:
A takto budeme postupovat:
  1. Z mouky, ořechů, cukru a másla vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce asi 2 hodiny odpočinout.
  2. Z odleželého těsta můžeme buď rohlíčky tvarovat ručně nebo těsto rozválíme na placku o síle asi 4 mm a vykrajujeme měsíčky (my používáme skleničku, a tak máme minimum zbytků)
  3. Dáme je na plech vytřený papírem od másla nebo vyložený papírem na pečení a v předehřáté troubě (asi na 180°C) pečeme do růžova
  4. Po upečení je obalíme v cukru s vanilkou a uložíme v kabici do spíže (aby nám do Štědrého dne nějaký zbyl).

slepované vánoční cukroví
Ani toto slepované cukroví si na svátečním stole dlouho nepoleží.
Slepované cukroví

Možná se vám tento recept bude zdát zvláštní, ale nenechte se odradit - díky kvalitnímu vepřovému sádlu je toto cukroví mimořádně jemné.

Budeme potřebovat:
A takto budeme postupovat:
  1. Sádlo, cukr, máslo a žloutky dáme do mísy a třeme 15 minut (nebo 5 minut šleháme na nejnižší rychlost elektrickým šlehačem).
  2. K tomuto krému přidáme mouku a citronovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto, které necháme v chladnu asi 2 hodiny odpočinout.
  3. Těsto rozválíme na placku o síle asi 3 mm a vykrajujeme různé tvary, které dáme na plech vytřený papírem od másla nebo vyložený papírem na pečení a v předehřáté troubě pečeme do růžova
  4. Cukroví opatrně sundáme z plechu (snadno se láme) a po vychladnutí je slepujeme rybízovou marmeládou a na závěr je buď pocukrujeme nebo ozdobime čokoládovou polevou a třeba i cukrovým sypáním.

Máslové banánky
oblíbené vánoční cukroví - máslové banánky
Máslové banánky máme také moc rádi - ať už jsou v čokoládě zpola namočené nebo jen trošku ozdobené.

Neznám nikoho, kdo nemá rád tohle jemné cukroví, navíc je jeho výroba "zjednodušena" použitím strojku na cukroví (vlastně jde o běžný strojek na mletí masa opatřený speciálním nástavcem).

Co budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny.
  2. Přidáme mouku a vypracujeme těsto, které dáme na 2 hodiny do chladna odpočinout.
  3. Strojkem vytvoříme ploché banánky, které na plechu vyloženém papírem na pečení pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.
  4. Opatrně sundáme z plechu a necháme vychladnout. Pak vždy dva kousky slepíme marmeládou a polijeme čokoládou.

kokosové rohlíčky ze strojku
Vůně kokosu a vanilky k vánoční atmosféře rozhodně patří.
Kokosové rohlíčky ze strojku

Cukroví ze strojku máme rádi, protože se nemusíme "trápit" s rozvalováním těsta a zpracujeme těsto úplně beze zbytku. A tak je tu další recept k využití toho super "udělátka".

Budeme potřebovat:
A takto budeme postupovat:
  1. Z mouky, kokosu, tuku, cukru a vejce vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny v chladu odpočinout.
  2. Těsto protlačujeme strojkem a vytváříme buď rohlíčky nebo věnečky (ale třeba i tyčinky), které klademe na plech vytřený papírem od másla nebo vyložený papírem na pečení.
  3. V předehřáté troubě pečeme do růžova a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

Pracny
tradiční vánoční cukroví - pracny
Pracny patří také k tradičnímu vánočnímu cukroví.

Dalším cukrovím, u kterého se můžeme vyhnout pracnému rozvalování a vykrajování, jsou pracny. Jen musíte mít dostatek formiček (pokud možno stejné velikosti, aby se rovnoměrně pekly), které pečlivě vymažete, aby se cukroví snadno vyklápělo. Vůně skořice a hřebíčku k vánočním svátkům také neodmyslitelně patří

Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které dáme asi na 2 hodiny do chladna odpočinout.
  2. Připravené formičky pečlivě vymažeme rozehřátým sádlem
  3. Těsto rozdělíme na kousky odpovídající velikosti formiček, do kterých ho vtlačíme.
  4. Formičky položíme na plech a pečeme do zlatova.
  5. Ještě teplé pracny opatrně vyklápíme z formiček - lehce klepneme hranou formičky o pracovní plochu a pracna by měla snadno vypadnout.
  6. Ihned obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
  7. Přeji vám dobrou chuť a pohodové Vánoce!


    Autor: Anna Marcinková
    © 2009

    Datum zveřejnění: 21. 12. 2009


    Zpět na domovskou stránku
    TOPlist