Zpět na domovskou stránku

Luštěnina ze Středního východu v české kuchyni
- cizrna beraní (Cicer arietinum)

Luštěniny se u nás těší vcelku značné oblibě, jak jsem již v jednom článku psala (viz. Polévky pro každé roční období), a jelikož se nebojíme experimentovat a rádi poznáváme nové chutě, tak jsme jednoho dne vyzkoušeli i typickou luštěninu Středního východu - cizrnu beraní (Cicer arietinum).

cizrna beraní (Cicer arietinum) - suchá semena
Nejen díky tvaru semen se cizrně beraní říká také římský hrách.

Cizrna beraní (Cicera arietinum) je teplomilnou rostlinou z čeledi bobovitých (Fabaceae), která je již několik tisícovek let významnou součástí receptů v arabských zemích a postupem času se dostala i do středomořské stravy. Kulatá semena jsou nejenom bohatým zdrojem bílkovin, sacharidů a vlákniny, ale také obsahují množství vitamínů (např. thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, vit. C a K) a minerálních látek (např. draslík, fosfor, mangan, hořčík a železo). Nicméně, kvůli vysokému obsahu purinů by ji (a ani další luštěniny) neměli konzumovat lidé trpící dnou.

cizrna beraní (Cicer arietinum) - semena po namočení
Semena cizrny velmi dobře klíčí, ale syrová je není vhodné jíst.
Cizrna také velmi snadno klíčí, ale stejně jako ostatní luštěniny obsahují syrová semena látky, které mohou negativně ovlivnit vstřebávání některých živin a dokonce mohou vyvolat příznaky otravy. Proto se naklíčená cizrna musí před konzumací alespoň blanšírovat (tj. na cca 3 minuty vsypat do vroucí vody).

Jak na cizrnu

S cizrnou se pracuje stejně, jako s ostatními luštěninami, takže pro její přípravu je nezbytné namočení v dostatečném množství studené vody aspoň na 12 hodin (tedy nejlépe přes noc). Před vařením je vhodné vodu slít a použít novou (sníží se tak pravděpodobnost, že po konzumaci budete trpět plynatostí). Cizrnu vaříme na mírném plameni a solíme až po uvaření.

Že nevíte k čemu se dá taková vařená cizrna využít? Doufám, že vás naše oblíbené recepty inspirují:

Jednoduchá cizrna s rajčetem a paprikou
cizrna s rajčetem a paprikou
Cizrna s rajčetem a paprikou je jednoduchým letním receptem.

Tento jednoduchý recept na lehký letní pokrm u nás vždy přichází na řadu v sezóně rajčat. Jeho jedinou nevýhodou je, že si musíte den předem vzpomenout na namočení cizrny.

Na čtyři porce budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat
  1. Namočenou cizrnu scedíme, zalijeme čerstvou vodou a uvaříme do změknutí, což trvá asi třičtvrtě hodiny. Pak cizrnu scedíme.
  2. Na větší pánvi necháme zesklovatět na kousky nakrájenou cibuli, uzeninu a trochu kmínu.
  3. Přidáme papriku nakrájenou na proužky, dle chuti osolíme, opepříme a podusíme asi tak pět minut.
  4. Přidáme nakrájená rajčata a opět krátce podusíme.
  5. Na závěr přidáme cizrnu, prohřejeme a hned zatepla podáváme.

Další recepty s cizrnou naleznete na další stránce. Věříme, že i ty vám přijdou k chuti.

Přejeme dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková, Ota Beran
© 2009

Datum zveřejnění: 18. 7. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009