Zpět na domovskou stránku

Cibule kuchyňská (Allium cepa) – zdraví ze zahrádky

Cibule kuchyňská (Allium cepa) obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek.
Cibule kuchyňská (Allium cepa)obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek.

Při krájení cibule do štědrovečerního salátu jsem si s očima plnýma slz uvědomil, že tahle zelenina, co mě přinutila k pláči, je velmi zajímavá a má za sebou dlouhou a zajímavou historii. Pro někoho je to ta nejobyčejnější zelenina a pro jiného hotový zázrak přírody plný látek s léčivými účinky. Víte například, co přesně je příčinou, slzení při jejím krájení cibule? Pojďte si nejen o tom přečíst pár řádků.

Nakrájená cibule je základem spousty pokrmů. Ani obyčejný guláš se bez ní neobejde…
Nakrájená cibule je základem spousty pokrmů. Ani obyčejný guláš se bez ní neobejde…

Cibule se rozšířila do světa nejspíše ze západní Asie. Zjistit přesněji místo jejího původního rozšíření dnes znemožňuje skutečnost, že cibule je člověkem již od pradávna pěstována v mnoha zemích světa. Cibuli prokazatelně znali a používali již ve starověku Egypťané na východě dávní obyvatelé Číny, Indie a Malé Asie. O rozšíření cibule po celé Evropě se nejvíce zasloužili Římané, přesněji řečeno římští legionáři, kteří věřili, že cibule jim dodává odvahu a sílu. Proto její pěstování šířili všude, kudy jejich legie postupovaly. Tak se nejspíše cibule dostala i k nám do střední Evropy.

…stejně jako nakládaný sýr
…stejně jako nakládaný sýr

Už odedávna se u nás používala jako zeleninová příloha zejména k masitým jídlům, jimž přidávala na chuti a vůni, což jsou vlastnosti, jimiž se vyznačuje hlavně koření. Naši předkové si vysoko cenili i léčebných účinků cibule a tak byla hojně proti různým neduhům doporučována stejně jako například česnek.
A právem! Cibule, stejně jako její příbuzný česnek (o jehož pěstování si můžete přečíst v článku „Dejte vale nekvalitnímu česneku, vypěstujte si svůj“) ale třeba i pažitka nebo pórek totiž obsahuje silice, jejichž cennou součástí je organicky vázaná síra. Krom toho jsou v cibuli vitaminy zejména skupiny B a také vitamin C. Když k tomu připočteme i flavonoidy a fytoncidy, steroly, steroidní saponiny, dostaneme spoustu látek, které mají výrazné biologické účinky. Když už jsem na samém počátku vzpomenul slzy při krájení cibule, tak na jejich vzniku se podílí jeden specificky cibulový enzym alliináza jejímž působením vzniká thiopropanol-S-oxid, jež je právě tou sloučeninou, co nás dokáže přivést až k slzám.

Vypěstovat vlastní cibuli na zahrádce není nic složitého.
Vypěstovat vlastní cibuli na zahrádce není nic složitého.

Cibule má výrazné dezinfekční účinky. Působí nejen proti bakteriím, ale i plísním. Zvyšuje vylučování žaludečních šťáv i žluče, čímž podporuje trávení. Cibule by právem měla být součástí elixíru mládí. Působí totiž antiskleroticky a zároveň uklidňuje nervovou soustavu. Je součástí spousty lidových receptů proti nachlazení a kašli. Byla doporučována i zevně na nehojící se a zhnisané rány. Našla využití i v kosmetice, protože omezuje tvorbu lupů a příznivě působí na vlasovou pokožku. Pár kapek cibulové šťávy nakapané na kůži krátce po bodnutí včelou nebo vosou přináší úlevu a tlumí zánětlivou reakci.

Tyhle všechny důvody a ještě mnohé další velmi přispěly k tomu, aby cibule kuchyňská se stala jednou z nejrozšířenějších kulturních rostlin na světě a snad nejběžnější aromatickou zeleninou, bez níž si spoustu jídel české kuchyně ani nedovedeme představit.


Autor: Ota Beran
© 2011

Datum zveřejnění: 31. 12. 2011


Zpět na domovskou stránku
TOPlist