Zpět na domovskou stránku

Dejte vale nekvalitnímu česneku, vypěstujte si svůj!

Že jste ho letos nestihli zasadit? Nezoufejte, ještě se to dá určitě stihnout. Česnek se totiž dá sázet až do zámrazu. Lépe řečeno, termín výsadby ozimého česneku se řídí teplotou půdy. Chtělo by se říci: čím později, tím lépe. A letošní teplotní průběh začátku zimy dovoluje vskutku mnohé. V ideálním případě by teplota půdy s vysazeným česnekem měla trvale klesnout pod nějakých 8°C , aby stroužky nebyly v půdě napadány plísněmi rodu Fusarium.

sázení česneku do řádků
Česnek sázíme do řádků 20 – 40 cm širokých asi 5 – 15 cm od sebe.

Pěstování česneku se u nás v poslední době zase docela rozmáhá. Není sice dost dobře jasné, nakolik se na této „módě“ projevuje vyznávání zdravého stylu výživy - česnek je zeleninou působící pozitivně na lidské zdraví a negativně na síly člověku škodící, například upíry. Možná že se na častějším pěstování česneku projevuje jeho obliba. Ať už v jídlech středomořské kuchyně, kdy špagety bez česneku by byly asi jako velbloud bez hrbů, nebo naší kuchyně kam patří oblíbené topinky s česnekem či česnečka. Ať už za oblibou česneku stojí co chce, dovoz nekvalitního česneku z Číny s plísňovým „buketem“, kterým nás krmí „vrazi našich chuťových buněk“ – supermarkety, či v lepším případě španělský, jaký se mi povedlo koupit v naší zelenině na rynečku, kterému „klasik“ moderní české literatury Vladislav Vančura zarytě říkal „prasečí výběh“, nebo prodej česneku různé kvality a původu, kterému se nevyhneme na nejednom tržišti, i mne letos donutil zasadit si vlastní. Byla to nutnost, protože takové sicilské perly, jak zní název nejnoblesnější česnekové pochutiny, co znám, se z podřadného plesnivinou „vonícího“ česneku prostě dělat nedají. Česnek není na pěstování příliš náročný, ale hlavně víte, co a jak jste pěstovali, takže máte stoprocentní jistotu, že jediná použitá chemie byla Sulka na moření stroužků před výsadbou.

přípravek Sulka na moření česneku
Bez namoření Sulkou se do sázení česneku raději nepouštějte.
Pěstování začíná sázením

Pěstování česneku sice začíná jeho sázením, ale tomu sázení často předchází shánění vhodné sadby. Nejprve se musíte rozhodnout, jestli to má být paličák, či nepaličák… a pak zkusit sehnat nějakou odrůdu, která by vyhovovala vašim požadavkům. Sadbu nejlépe získáte od někoho, kdo se pěstováním česneku zabývá. Když už máte sadbu, je třeba ji před sázením namořit. Na základní moření stačí přípravek Sulka (5%) s obsahem polysulfidické síry, ta působí proti vlnovníku česnekovému, ale proti háďátku zhoubnému už méně, proto je vhodné mít sadbu z dobrého zdroje, který není háďátkem promořen. Česnekové stroužky se moří nejlépe 6 – 12 hodin (přes noc), ale ne déle – mohlo by dojít k znehodnocení sadby. Po namoření se nechají stroužky oschnout a může se sázet. Protože proti Fusariu žádné mořidlo na česnek není, je nejlépe ho sázet co nejpozději. Nejlépe by bylo trefit se s česnekem do země den před zamrznutím. Pro sázení je třeba mít připraven dostatečně velký dobře připravený záhon. Optimální je, když se česnek sází po předplodině, která byla dobře vyhnojena statkovými hnojivy. Pokud není pozemek dostatečně vyhnojen k předplodině, hnojí se před výsadbou třeba NPK či Cereritem. Sázíme do sponu 5 – 15 cm od sebe, řádků šíře 20 – 40 cm a hloubky asi 6 cm. Při výsadbě se stroužek přitiskne do země a může se lehce zavlažit.

Hloubka výsadby česnekových stroužků je asi 6 cm
Hloubka výsadby česnekových stroužků je asi 6 cm
Co zbývá na příští rok?

Během celé vegetace je vhodné záhonek s česnekem dle potřeby proplít a hrabičkami rozhrábnout půdní škraloup mezi řádky. Když se objeví vrcholky s pacibulkami, tak se odštipují ihned, jak se objeví květní stvol. Pozdější zaštipování se projeví snížením výnosu. Na jaře přihnojujeme hlavně dusíkatými hnojivy, nejlépe ledkem. Na zálivku není česnek příliš náročný. Více vláhy potřebuje zhruba od poloviny května do poloviny června. Když nenaprší, je dobře v této době zalévat.

hnůj pod česnek nepatří
Hnůj pod česnek rozhodně nepatří. Je nejlepší, když je aplikován k jeho předplodině.
Kdy sklízet a co dál

Sklizeň česneku se neřídí ani tolik kalendářem jako tím, jak vypadá na záhoně na pohled. Na paličáky je třeba vyrazit, když jim zbývá jen několik dužnatých listů, které už jsou třeba i zažloutlé. Nepaličáky se vytahují, když asi u poloviny rostlin leží nať na zemi. Sklizené rostliny se svážou do svazků nebo spletou do copů a rozvěsí na zastíněné místo s dobrým prouděním vzduchu třeba na půdu, nebo se mohou třeba rozložit na nějaké rošty či rámy vypnuté pletivem, aby k nim mohl vzduch ze všech stran. Po vysušení se nať odstřihne asi 3-4 cm nad cibulí a nakrátko se zkrátí kořínky. Vytříděné palice je třeba skladovat na suchém dobře větraném místě. Jen tak zůstane česnek kvalitní. Z takového česneku se můžeme pokusit vyrobit třeba pochoutku nad pochoutky: sicilské perly.


Recept na sicilské perly

Recept je velmi jednoduchý. Oloupané stroužky prvotřídního česneku se nakrájí na drobnější kousky, napíchají na párátka a ponoří se do roztavené kvalitní hořké čokolády. Po vytažení a krátkém zchlazení, aby čokoláda ztuhla, je hotovo. Celá finta spočívá v tom, že se musí odhadnout, jak mají být ty kousky velké, aby poměr česneku ku ulpivší čokoládě byl tak akorát. Když se příprava dokonale nacvičí, tak tato pochoutka nemá chybu… Vlastně má… jen jednu jedinou, maličkou – měla by ji konzumovat celá sešlost bez výjimky a druhý den doporučuji raději příliš nechodit do společnosti.

Chvála domácímu česneku!


Autor: Ota Beran
© 2009

Datum zveřejnění: 28. 11. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist