Zpět na domovskou stránku

V krajinách sladkého tmavomodrého potěšení
aneb letní borůvková inspirace

Při letních vycházkách do lesa se často potkáme s nízkými keříky obsypanými tmavomodrými kulatými plody, jejichž příjemná chuť nám na jazyku vydrží o poznání kratší dobu než modravé zbarvení na rtech, jazyku, prstech...

Ve svém okolí snad neznám nikoho, kdo by borůvky neměl rád... ačkoliv do jejich sbírání už se tolik mých kamarádů nehrne. I já dávám přednost sběru "jen tak na chuť" a když chci nějaký ten litr, tak si jej raději koupím "u profíků".

Plody brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus), která je zástupkyní čeledi brusnicovitých (Vacciniaceae), jsou nejen oblíbeným letním ovocem na koláče a dezerty, ale jsou využívány i jejich léčivé účinky. Borůvky obsahují nejen vitamíny (C, E) a minerály (železo, mangan, zinek), ale také barviva - antokyany - jež jsou silnými antioxidanty a pomáhají našemu organismu zejména v prevenci rakoviny. Borůvky také pomáhají v boji s bakteriemi v močových cestách a upravují činnost střev - čerstvé pomáhají při zácpě, sušené při průjmu. Navíc jsou díky svému složení vhodné i pro diabetiky.

Ale abychom se vrátili k receptům, o které u nás nebývá nouze - "klasikou" je kynutý koláč s tvarohem a drobenkou nebo knedlíky s žahourem... Ale tentokrát vám představím pár nových receptů a doufám, že i vám budou chutnat aspoň tak jako nám.

Borůvková bábovka
borůvková bábovka

Když jsem byla upozorněna, že Gurmánka a Mejla-hlína vyhlásili soutěž o českou bábovku, tak jsem začala přemýšlet, jestli bych taky nemohla přispět nějakou tou troškou do mlýna. A tak vznikla borůvková bábovka:

Budeme potřebovat:
upečená borůvková bábovka ve formě
Upečenou bábovku necháme ve formě zchladnout...
A takhle budeme postupovat:
borůvkovou bábovku nakrájíme a podáváme
... vyklopíme, pocukrujeme, nakrájíme a podáváme.
  1. Formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou nebo jemnou strouhankou. Ráda používám tu skleněnou, protože tak dobře vidím, že se mi bábovka ze spoda nepřipaluje ;o)
  2. Olej, vejce, cukr krupici a vanilkový cukr ušleháme do hladka.
  3. Přidáme vločky, mléko (nebo smetanu) a mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva.
  4. Dobře rozmíchané těsto vlijeme do formy a rovnoměrně posypeme borůvkami.
  5. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme bábovku asi hodinu. Pokud začne na vrchu víc tmavnout, tak ji přikryjeme kusem alobalu. Zda je upečená kontrolujeme zasunutím špejle - je-li po vytažení bez nalepeného těsta, tak máme hotovo.
  6. Bábovku necháme ve formě trochu zchladnout a pak opatrně vyklopíme. Vychladlou pocukrujeme, nakrájíme a pochutnáme si.

Tak, tím bychom měli postaráno o odpolední kávu. Ale protože je docela teplo, tak by to chtělo také něco osvěžujícího... řekla bych, že doslova ledového. Tak proč si nedat ledový borůvkový dezert?

Ledový borůvkový dezert
ledový borůvkový dezert

Kdo si doma sám připravuje ledový čaj, tak má (stejně jako já) na mrazáku čajové ledové kostky. Ty jsou totiž jednou z hlavních přísad tohoto osvěžujícího letního ledového dezertu.

Na jednu sklenici budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Čerstvé borůvky posypeme cukrem, zamícháme a necháme chvilku stát.
  2. Ledové kostky dáme do mixéru a rozdrtíme je na jemnou ledovou tříšť, kterou dáme do vychlazené sklenice.
  3. Na ledovou tříšť dáme borůvky i s puštěnou šťávou a ozdobíme kopečkem bílého jogurtu.
  4. Ihned podáváme a vychutnáváme si pomalu se rozpouštějící ledový čaj.

A jako poslední tu máme recept na nepečený dezert, který se v létě objevuje v různých variantách snad ve všech domácnostech. Tady je tedy jeden z našich receptů:

Nepečený jogurtový dort
nepečený jogurtový dezert

Tenhle dezert děláme nejenom v létě s čerstvým ovocem, ale i v zimě s ovocem kompotovaným. Máme ho moc rádi... a je vcelku jedno, zda na "krém" použiji zakysanou smetanu, tvaroh, jogurt nebo jejich kombinaci.

ve formě skládáme piškoty, jogurt a borůvky
Ve formě střídáme vrstvu piškot, jogurtu a borůvek.
Na jednu koláčovou formu budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Koláčovou nebo zapékací formu vyložíme alobalem nebo potravinovou fólií.
  2. Jogurt rozmícháme s cukrem
  3. Na dno formy položíme vrstvu piškotů, na ně dáme třetinu jogurtu a na něj polovinu borůvek... a tak to ještě jednou zopakujeme.
  4. Na vrch naskládáme třetí vrstvu piškotů a pokryjeme ji zbylou třetinou jogurtu.
  5. Formu přikryjeme alobalem nebo fólií a dáme do chladničky alespoň na 12 hodin (nejlépe přes noc) odpočívat.
  6. Na druhý den si užíváme lahodného osvěžujícího dezertu.

Přeji dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2009

Datum zveřejnění: 31. 7. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009