Zpět na domovskou stránku

Rostlina, která léčí i chutná - bez černý (Sambucus nigra)

bez černý (Sambucus nigra)
Bez černý (Sambucus nigra) roste na vlhčích stanovištích a je mnoho důvodů, proč jej na zahradě vzít na milost.

V minulosti snad neexistoval dvorek, kde by aspoň někde v koutku nerostl keř bezu černého (Sambucus nigra), který se v měsících květnu a červnu zahaluje do závoje bílých až krémově žlutých květů. Některým lidem je sice tento keř doslova trnem v oku, například kvůli své obrovské vitalitě, se kterou dokáže "kolonizovat" vlhká stanoviště, nebo ne zrovna vábné vůni, jež je pro něj typická. Nicméně, tento keř se může pochlubit mnoha výbornými vlastnostmi, které tu a tam dokáží majitele zahrady přesvědčit, aby pár "bezinek" vzal na milost.

Bez černý (Sambucus nigra) je již mnoho staletí uznávanou léčivkou, ke které se váže rčení, jež mi babička často opakovala: "Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." Už to naznačuje, jaké vážnosti tento keř v minulosti požíval.
V přírodě se hojně vyskytuje na vlhkých okrajích lesů, na březích potoků, ale často roste i na nepříliš vábných místech, jakými jsou třeba smetiště nebo hnojiště.

S babičkou jsme každý rok chodily za slunečných dní do nedaleké louky, kde se bezy hojně vyskytovaly, abychom nasbíraly dostatek květenství a nasušily je na zimu. Sušená bezová květenství jsme totiž doma používali zcela pravidelně, když někoho v sychravém podzimním počasí nebo zimních plískanicích napadl zákeřný virus způsobující teplotu, rýmu, kašel a podobné radosti. Pak totiž nastoupilo do boje napařování v bezinkovém odvaru a pití bezinkovo-heřmánkového čaje. Ale teď přichází léto a k podzimním virózám je naštěstí ještě dost daleko, takže se pověnujeme trošku jinému využití bezových květů.

Pokud za slunečného dne vyrazíte na bezová květenství, abyste si na stinném místě nasušili zásobu na zimu, nezapomeňte si dát několik květenství stranou a vyzkoušet aspoň jeden z našich oblíbených receptů.

květenství bezu černého (Sambucus nigra)
Květenství bezu černého (Sambucus nigra) mohou být využita i k přípravě pokrmů...
Kosmatice

Možná jste tento podivný název už někdy slyšeli, ale možná také ne. Naše rodina si nenechá ujít příležitost, aby si tento levný a zdravý předletní pokrm připravila.

Pro dvě osoby budete potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Bezová květenství opláchneme vodou a osušíme.
  2. V misce umícháme z vajec, mouky, mléka, oleje a špetky soli hladké těstíčko.
  3. Ve vyšší pánvi zahřejeme tuk na smažení.
  4. Do těstíčka namočíme květenství, vložíme do oleje a smažíme po obou stranách do zlatova. (Aby květenství dobře držela pohromadě, tak stopky odstříháme v pánvi až před obracením.)
  5. Osmažená květenství vyndáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytek tuku

Kosmatice můžeme podávat buď "na slano" s vařeným bramborem a zeleninovým salátem nebo "na sladko" sypané moučkovým cukrem se skořicí a s bílou kávou (meltou).

Sirup z bezových květenství

Kdo nemá důvěru v kupované sirupy nebo chce poznat něco nového, tak může vyzkoušet další recept, díky kterému získáte lahodný a osvěžující nápoj.

květenství bezu černého (Sambucus nigra)
nebo je můžete použít k přípravě výborného sirupu.
Na dva litry sirupu budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Květenství (nejlépe čerstvě rozvitá, ale hlavně netrhaná po dešti) bezu černého necháme vyluhovat 24 hodin v jednom litru studené převařené vody.
  2. Cukr svaříme s litrem vody a necháme vychladnout.
  3. Přecezený výluh smícháme s cukerným roztokem, přidáme kyselinu citronovou a citronovou šťávu.
  4. Důkladně promícháme, aby se kyselina citronová rozpustila.
  5. Výsledkem je lahodný sirup, který naplníme do čistých lahví a uchováváme v chladu a temnu.

Pro přípravu osvěžujícího nápoje přidáme sirup (v množství dle chuti) do studené vody a užíváme si jeho jedinečnou chuť i vůni.

Tak to je krátce o jarně-letním využití bezu černého, čímž toto téma ani zdaleka není vyčerpáno, a proto se k bezu ještě v průběhu roku vrátíme, abychom si představili jeho další možné použití.


Autor: Anna Marcinková, foto: Ota Beran
© 2009

Datum zveřejnění: 1. 6. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009