Zpět na domovskou stránku

Pečeme v mejlovkách
aneb bábovka pro dny všední i sváteční

Tak jsem se zase jednou dostala k tomu, abych sepsala pár receptíků, které jsem v posledních několika měsících vyzkoušela.

mejlovky různých velikostí
Mejlovky mohou být různých tvarů i velikostí, ale peče se v nich bez rozdílu skvěle.

Jelikož mě nadchlo pečení v mejlovkách (o kterých jsem se již zmiňovala v článečku Patříte k těm, co už mají svojí vlastní mejlovku?), které vyrábí moc šikovný svobodný hrnčíř Mejla-hlína, tak je vcelku jasné s jakými tvary bábovek se u nás doma nejčastěji setkáváme. Jediné, co tyto mňamky odlišuje je recept. Někdy sice kouknu do kuchařky, ale většinou zjistím, že tam používají suroviny, které buď zrovna nemám, nebo je nemáme rádi... nebo tak něco. A tak se dost často jenom kouknu do spíže... do chladničky... zamyslím se... A jdeme na věc!

Bábovka s hruškami a čokoládou

Posledním přírůstkem v mých receptech je bábovka s hruškami a čokoládou, kterou jsem upekla tento týden, když jsem potřebovala spotřebovat zbytek hruškového kompotu. Všem doma výsledek chutnal tak, že jsem si celý postup zopakovala ještě jednou... a stejně jako poprvé, i ze druhé várky zbylo jen pár drobečků.

bábovka s hruškami a čokoládou
Budeme potřebovat:
A takto budeme postupovat:
  1. Rozehřejeme tuk a smícháme jej s cukrem, vanilkovým cukrem, vejci, tuzemákem, špetkou soli a citronovou kůrou.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva, pšeničnými klíčky a otrubami a slunečnicovými semínky.
  3. Smícháme krém s moučnou směsí a důkladně promícháme (potřebuje-li těsto rozředit, použijeme šťávu z kompotu).
  4. Kousky hrušek a čokolády vmícháme do těsta.
  5. Těsto dáme do forem vymazaných sádlem a vysypaných hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.
  6. V troubě vyhřáté na 180°C pečeme podle velikosti forem 15 až 60 minut (kontrolujeme špejlí, zda je upečeno)
  7. Upečené bábovky necháme trošku zchladnout, opatrně vyklopíme z formy a na mřížce necháme vychladnout úplně.
  8. Pocukrujeme a podáváme třeba k odpolednímu kafíčku.

broskvová bábovka s čokoládou a mandlemi
Broskvová bábovka s čokoládou a mandlemi

Tento recept jsem vyzkoušela, když jsme v létě zavařovali broskve. Kombinace s čokoládovou polevou a mandlovými lupínky nám moc zachutnala, a tak jsem zkusila, zda jde tato varianta vyrobit i z kompotovaného ovoce... a představte si, že jde.

Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. V misce promícháme vejce, cukr, olej, zakysanou smetanu a broskvové pyré.
  2. Přidáme směs mouk, vloček, prášku do pečiva, pšeničných klíčků, mandlí, soli, citronové kůry a skořice.
  3. Vymícháme těsto, které nalijeme do formy vymazané sádlem a hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C podle velikosti forem (zkoušíme špejlí, zda je hotovo). Pokud by těsto shora tmavlo rychleji, tak formy přikryjeme alobalem.
  5. Když bábovka vychladne, tak ji polijeme rozehřátou čokoládovou polevou a posypeme lístkovanými mandlemi.

Ale v mejlovce se dá péct nejenom "na sladko"... i slané varianty jdou parádně.


Chleba s vůní Itálie

Máme rádi tzv. jídla z jednoho hrnce a k těm je občas dobré něco zakousnout. Mohou to být bramborové placky, lokše nebo různé varianty chleba. Jednoho dne vznikl ten, jehož základem je těsto na pizzu.


Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Slaninu, cibuli a šunku nakrájíme na kostičky, osmažíme je na jedné lžíci oleje a necháme vychladnout.
  2. V míse smícháme mouku, sušené droždí, olej a koření.
  3. K mouce přidáme vychladlou osmaženou směs, přilijeme horkou vodu a vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo vykynout.
  4. Formu vymažeme olejem, vykynuté těsto prohněteme, vložíme je do formy a necháme ještě jednou vykynout.
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C zhruba 45 minut (kontrolujeme špejlí, zda je pečeno).
  6. Upečený chléb necháme vychladnout a podáváme jako přílohu k jídlům z jednoho hrnce.

Přeji vám dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinkova
© 2010

Datum zveřejnění: 27. 2. 2010


Zpět na domovskou stránku
TOPlist