Zpět na domovskou stránku

Není bábovka, jako bábovka II.
aneb "bábovková horečka" neustupuje

Určitě už jste slyšeli, že někdo dostal v létě angínu. Ale slyšeli jste někdy o někom, kdo dostal "bábovkovou horečku"? Vězte, že choroba je to vážná a vleklá. Takové angíny se s pomocí antibiotik zbavíte za týden, ale na "bábovkovou horečku" jen tak něco nezabírá... a dokonce je nakažlivá. Nevěříte? Tak jen čtěte dále!

V minulém článku jste se mohli dočíst, jak se k takové nákaze může přijít. Pravdou je, že jsme její závažnost a zákeřnost zjevně podcenili. Nejenže se jedná o postižení dlouhodobé (zatím se neví, zda je vůbec vyléčitelné), ale také nakažlivé.

A tak pod vlivem "bábovkové horečky" vzniklo několik dalších výtvorů:

Ovocný sen letního odpoledne

Když je venku horko, tak nemá člověk chuť ani na teplý oběd, natož na to, aby stál u rozpálené trouby. A tak nějak vznikl tento recept, který dokazuje, že co je zdravé může být i chutné... a hlavně uvidíte, jak to vypadá, když "bábovkovou horečku" dostane mlsnej chlap ;o)

ovocná želatinová bábovka
Budeme potřebovat:
ovocná želatinová bábovka
ovocná želatinová bábovka
A takhle budeme postupovat:
  1. Připravíme si ovoce - omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme... prostě tak, jak potřebujeme.
  2. Želatinu připravíme podle návodu na sáčku.
  3. Do vybrané formy skládáme dle fantazie kousky ovoce a zaléváme želatinou. Kdo má čas a náladu, tak může postupovat po vrstvách a vyhne se tomu, že ovoce poněkud vyplave a bude mít na vrchu dezertu vrstvičku samotné želatiny.
  4. Když je forma naplněná, vložíme ji do chladničky ztuhnout, a to nejlépe přes noc.
  5. Pro snazší vyklopení ponoříme formu na chvilku do teplé vody, aby se želatina uvolnila od stěny.
  6. Nakrájíme a podáváme jako vynikající letní dezert, třeba s kopečkem čerstvě ušlehané smetany.

V pátek a v sobotu jsme tento dezert nabídli několika dobrovolníkům... olizovali se až za ušima a nešetřili chválou... ale tu největší poklonu mu "složila" osmiměsíční neteř, která se doslova drala k mamince, aby se na ní ještě taky dostalo.


Další kousek bude opět na slano. Někomu možná připomene bábovku na slano z minulého příspěvku. Podobnost tu drobná je, ale rozdíl je v tom, že tato bábovka není kynutá.

Bábovka na slano II.

Opět se blížil víkend a s ním vyvstala tradiční otázka: Co s sebou na chalupu, aby se to dalo snadno převézt a dalo se to přikusovat k takřka tradiční zeleninové polévce? Koukla jsem do spíže... do chladničky... chvilku se zamyslela a recept byl na světě.

slaná bábovka
Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Slaninu a uzeninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle. Přidáme cibulku nakrájenou na kolečka, krátce zpěníme a vmícháme česnek nakrájený na jemno (nebo prolisovaný) a už nesmažíme.
  2. Brambory a cuketu nastrouháme na hrubo a přidáme je do vychladlé uzeninové směsi.
  3. Vmícháme vejce, mouku s rozmíchaným práškem do pečiva, sůl, pepř, kmín a housku nakrájenou na kostičky.
  4. Přidáním perlivé vody vypracujeme středně husté těsto, které naklademe do vymazané a vysypané formy.
  5. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme hodinu až hodinu a půl (otestujeme špejlí, zda je bábovka pečená).
  6. Když bábovka trochu zchladne, vyklopíme ji opatrně z formy a necháme úplně vychladnout.

Podáváme k zeleninovému salátu nebo zeleninové polévce.


A abychom nepekli pořád jenom "velké kusy", tak tu jsou i dva recepty na jednoporcové bábovičky, kterým se po zahraničním vzoru říká muffiny.

Bábovičky (muffiny) s rybízem

Výhodou muffinů je, že každý má svou vlastní malou bábovičku a vy nemusíte přemýšlet, jestli budete mít velkou bábovku nebo koláč čím nakrájet nebo zda se při převozu úplně nerozdrobí. Pečí se navíc nejen ve speciální formě, ale také ve speciálních papírových košíčcích, čímž odpadá nejistota, zda se je podaří z formy vyklopit.

bábovičky (muffiny) s rybízem
Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Mouku promícháme s vločkami, práškem do pečiva, cukrem, solí a citronovou kůrou.
  2. Přidáme vejce, olej a mléko a vymícháme středně husté těsto.
  3. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a do každého dáme jednu lžíci těsta.
  4. Na těsto dáme několik bobulí rybízu a další lžíci těsta. Ozdobíme několika bobulemi.
  5. Upečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů.
  6. Po krátkém zchladnutí je vyndáme z formy a necháme úplně vychladnout. Pocukrujeme a podáváme.

Jablečné bábovičky (muffiny)

Když jsme letos natrhali první letní jablka, tak jsme krom tradičního kompotu a žemlovky udělali i následující bábovičky.

jablečné bábovičky (muffiny)
Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na kostičky.
  2. Smícháme mouku, vločky, cukr i vanilkový cukr s práškem do pečiva, solí a skořicí.
  3. Přidáme olej a mléko a vytvoříme středně husté těsto, do kterého na závěr vmícháme pokrájená jablka.
  4. Těsto rozdělíme do muffinových košíčků ve formě a v troubě vyhřáté na 180 stupňů upečeme.
  5. Prochladlé vyndáme z formy a před podáváním pocukrujeme.

A tak jsme se propracovali k závěru... pro tuto chvíli... mám totiž (k odloženým jmeninám) slíbenou novou formu na bábovku, na kterou se už moc těším, a tak pochybuji o tom, že bych ji dokázala nevyzkoušet.

Přejeme vám dobrou chuť a těšíme se na další setkání... a to nejen u plotny.


Autor: Anna Marcinková, Ota Beran
© 2009

Datum zveřejnění: 10. 8. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009