Zpět na domovskou stránku

Není bábovka, jako bábovka...
aneb jak mě postihla "bábovková horečka"

Když začala soutěž o českou bábovku, tak na mě přišla taková zvláštní touha zapojit se. Ale jelikož jsem narozená ve znamení Vah, tak jsem se zároveň dostala do problému: jakou bábovku bych asi měla upéct?

Nápad stíhal nápad (a zatím ještě inspirace nedošla), a tak vám představím tři kousky, které jsem z bábovkové formy vyklopila mezi prvními (úplně první byla ta borůvková).

Bábovka s meruňkami a čokoládou

Léto je úžasným ročním obdobím. Všude je spousta čerstvého ovoce a člověk pomalu neví, co dřív - rybíz, borůvky, letní jablka, maliny, josta, angrešt... A tak se taky stalo, že jsme od souseda dostali košík meruněk. Mňam, taková čerstvá meruňka, která se ještě před chvílí vyhřívala na sluníčku... to je prostě lahoda. Však jsme jich taky spoustu spořádali jen tak na syrovo. Jenže pak přišla otázka: Co k odpolednímu kafíčku?
Inu, proč by to nemohlo být něco s meruňkami... a co třeba i s troškou čokolády... a tak vznikl následující recept.

bábovka s meruňkami a kousky čokolády
Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Vypeckované meruňky nakrájíme na kostičky a čokoládu nasekáme na větší kousky.
  2. Smícháme olej, vejce, cukr a mléko. Přidáme vločky a mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
  3. Do těsta zamícháme meruňky a čokoládu a těsto vlijeme do formy vymazané sádlem a vysypané jemnou strouhankou.
  4. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme bábovku asi hodinu. Zda je pečená nejlépe vyzkoušíme, když do těsta zapíchneme špejli - je-li špejle neolepená těstem, máme hotovo. Když nám bábovka začne na vrchu více tmavnout, ale ještě je potřeba ji nějakou tu chvíli péct, tak formu přikryjeme kusem alobalu.
  5. Bábovku necháme ve formě trochu zchladnout, pak ji opatrně vyklopíme a necháme vychladnout úplně. Pocukrujeme a podáváme.

Tím bychom měli vyřešené "kafíčkové odpoledne"... jenže co vymyslet na večeři. Taky míváte dny, kdy vás opravdu nenapadá, co uvařit... je horko a točit se ještě k tomu půl dne kolem sporáku... brrrr... v lednici je akorát zbytek pečeného masa od včerejška... ale uvařit jenom zeleninovou polévku, to by se někteří členové rodiny mohli cítit ošizeně... Tak co s tím?
Koukla jsem do spíže a do lednice a začala vymýšlet, co se zbytkem pečeného masa a nějakou tou zeleninou, aby se rodina najedla a já nemusela trávit odpoledne u sporáku...A tak přichází na řadu další recept na "bábovku".

Bábovka na slano
bábovka na slano s masem, pórkem a kapustou těsně před snědením

Tento recept je příkladem toho, že bábovka nemusí být vždy jen na sladko.

Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Promícháme mouky, krupici, droždí a sůl.
  2. V teplé vodě rozmícháme výpečky nebo sádlo a zaděláme těsto, které necháme přikryté v teple kynout až zdvojnásobí objem.
  3. Kapustu oblanšírujeme a po vychladnutí nakrájíme na jemno.
  4. Pečené maso, pórek, česnek a chilli papričky nakrájíme na drobno (můžeme také chvíli prohřát na lžičce sádla a necháme zchladnout). Tuto směs zapracujeme do vykynutého těsta.
  5. Dobře propracované těsto (masová směs musí být rovnoměrně zapracována) dáme do sádlem vymazané formy a necháme kynout. V troubě vyhřáté na 170 stupňů pečeme asi hodinu. Pak opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Podáváme samostatně potřené máslem nebo se zeleninovým salátem, přikusujeme k polévce nebo třeba ke guláši.


A do třetice uvidíte, že těsto na chleba se dá šoupnout i do jiné formy, než jen do té "chlebíčkové".

"Chlebábovka"

Občas to na mě přijde a zadělám těsto i na chleba... a pod vlivem "bábovkové horečky" vznikl tento netradiční výtvor.

bábovka z chlebového těsta neboli chlebábovka
Budeme potřebovat:
A takhle budeme postupovat:
  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme je v teple přikryté kynout až dosáhne dvojnásobného objemu.
  2. Po vykynutí jej přendáme do sádlem vymazané formy a necháme ještě jednou vykynout.
  3. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi jeden a půl hodiny.
  4. Po upečení opatrně vyklopíme z formy a necháme nejlépe na mřížce vychladnout.

Přeji dobrou chuť!


Autor: Anna Marcinková
© 2009

Datum zveřejnění: 3. 8. 2009


Zpět na domovskou stránku
TOPlist
od 9. 11. 2009